Прочитај ми чланак

„Ако Рио Тинто отвори рудник код Лознице, раселиће се људи, трајно загадити Мачва“

0

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да власт, супротно интересима грађана, намерава да компанији Рио Тинто омогући огроман профит тако што ће код Лознице отворити рудник литијума због којег ће раселити локално становништво и трајно загадити земљиште, воду и ваздух у целој Мачви.

„Нико грађанима није објаснио нити може да објасни шта ће бити са 300.000 тона сумпорне киселине која би се годишње користила за испирање руде, као и са 8.000 кубних метара воде дневно која ће ту сумпорну киселину да излива у реку Јадар, па даље у Дрину и Саву“, рекао је Алексић испред представништва Рио Тинта у селу Горње Недељице код Лознице.

Алексић је упитао и шта ће бити са јаловином коју ће ветар носити „не само до Лознице, него по целој Мачви и до Ваљева, 200 километара у круг“, подсетивши да Србија има „најнижу стопу рудне ренте у Европи, која износи између три и седам одсто“.

Како је саопштила Народна странка, Алексић и представници Удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“ затражили су да разговарају са представницима Рио Тинта, који су прво реаговали нервозно, на тренутке и бурно и нису дозволили снимање, да би на крају ипак пристали на разговор.

„Сазнао сам да је управљање пројектом рудника литијума поверено компанији ‘Бехтел’ са којом је садашња министарка рударства Зорана Михајловић, док је била министарка саобраћаја, потписала уговор о изградњи Моравског коридора по дупло већој цени од првобитне понуде“, рекао је Алексић.

Он је навео да су размере штете коју би произвео рудник јасне и одговорнима у држави и стручњацима и да сумња да је реч о корупцији, јер Рио Тинто, по информацијама које су му доступне, спонзорише Рударско-геолошки факултет са 100 милиона динара, Машински факултет добио је 10 милиона динара, Грађевински факултет и Завод за јавно здравље по 12 милиона.

Председник Удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“ Момчило Алимпић рекао је да је Рио Тинто „наумио да код Горњих Брезовица у близини Крупња направи депонију библијских размера, а да би рударски басен код Лознице био на површини између 36 и 40 квадратних километара“.

„Рудника неће бити и нека се Рио Тинто окане ћорава посла, јер ако буде рудника нас неће бити, то је сигурно – неће бити ни Лознице нити Крупња, а и Шабац је бити веома угрожен. Планирано је да депонија код Крупња буде на 450 метара надморске висине, па ће ветар ширити отпад чак до Ваљева“, рекао је Алимпић.