Прочитај ми чланак

Ако опозиција хоће изборе до краја године, Вучић мора да их распише најкасније…

0

Уколико власт одлучи да се ванредни парламентарни и локални избори одрже до краја године, почетак октобра је крајњи рок да одборници или Влада поднесу оставке, што је нужан услов да би било избора. Дакле, уколико се власт одлучи да избори буду у недељу 24. децембра, рок за подношење оставки је 9. октобар. Ако се тог датума не деси ништа епохално, на столу су две опције: или ће избори бити за Нову годину, па ће оставке моћи да се поднесу до 16. октобра, што је мање вероватан избор. Уколико се оствари ни та опција, то онда значи да грађани неће ни изаћи на биралишта до краја ове године.

Опозиција је тражила да се избори распишу или одрже до краја године, имајући у виду немушту формулацију која је предата председнику Србије, због чега се поново наметнуло питање нових ванредних парламентарних и београдских избора.

Председник и врх СНС рекли су да немају ништа против, да ће испоштавати скоро све жеље опозиције, изузев оних који се тичу који избори ће бити одржани. О роковима се може говорити, али о томе који ће бити избори бити одржани, питаће се власт.

Што се тиче рокова, они су сада постављени на два колосека, о чему загонетно говори и председник Србије. Једна опција је да буду одржани до краја године, а друга је ће грађани на биралишта тек на пролеће. За сада нису затворена врата за предлог да се на изборе изађе крајем године, али рокови за то су кратки и ускоро време креће да ради против опозиције.

Да би се распустила локална скупштина, односно да би се расписали избори неопходно је да прође 30 дана од тренутка када одборнци поднесу оставке. Подсећамо, једина опција да се одрже локални избори је да одборници колективну поднесту оставке, јер они имају фиксан мандат до 2026. године. Након тога, иде се у расписање избора, а до самог одржавања не може да прође мање од 45, а не више од 60 дана.

Према важећим законским прописама период за кампању је минимум 45 дана, што значи да од тренутка када одборници поднесу оставке, па до дана када ће бирачи изаћи на изборе мора да прође минимум 75 дана.

То у пракси значи да уколико би избори били одржани 24. децембра, рок за оставке одборника је 9. октобар. Са друге стране, уколико се власт одлучи да избори буду одржани 17. децембра, рок за оставке је 2. октобар. Доста нереално је да се избори одрже у недељу 31. децембра, током прославе Нове године, али уколико се власт определи за тај сценарио, рок за оставке свих одборника да би се одржали избори је 16. октобар.

Када је реч о одржавању ванредних парламентарних избора, ситуација је иста. Уколико би председсица Владе поднела оставку (што је већ наговестила у јуну), председник Србије распушта Скупштину у року од 30 дана од констатације оставке председника Владе. Након тога следи период кампање (45-60 дана), па одржавање избора.

У простој рачуници то значи да би од расписивања ванредних парламентарних, до одржавања избора морало да прође 75 дана. Дакле, избори крајем децембра значе да би оставке чланова Владе морали да очекујемо такође почетком октобра, конкретно 8. или 9. октобра.

О одржавању ванредних избора говорио је и председник Србије Александар Вучић гостујући у емисији „Хит твит“.

Он је истакао да је спреман да одржи изборе до марта.

„Они су рекли да желе изборе 4. марта, пред мој рођендан, хтели су да прославе мој рођендан још једним поразом. Дакле, то значи до краја ове године. Значи тада би било. Хтели су да кажу да буду расписани за, или пре тога. И сада када се буду завршиле ове приче, ја ћу им одговорити. Ево заказаћемо изборе за четврти март или за недељу раније“, рекао је Вучић и додао да се у том писму наводи да „избори мора да се распишу до краја године“.

„Тако су они насписали, е сада да ли су мислили на мој рођендан или нешто друго, узећу у обзир и њихову неписменост и ја ћу им изаћи у сусрет. Нећете на силу да дођете на власт…“, поручио је он.

Представници опозиције окуљене око организације протеста „Србија против насиља“ недавно су и званично затражили да се одрже ванредни београдски и парламентарни избори. Поручили су да је сада јасно да власт неће испунити захтеве протеста и да је једино решење да се иде на нове изборе.