Прочитај ми чланак

Ако је БиХ стала уз Азербејџан, какав ће став заузети Србија?

0

Београд -- Након што се БиХ изјавом Бакира Изетбеговића практично ставила на страну Азербејџана, поставља се питање какву улогу ће заузети Србија.

Слично питање пред нашу земљу је постављено и када су се ЕУ, али и САД јасно одградиле од председника Белорусије због, како се тврди, нерегуларног реизбора на место шефа државе.

И у том случају. као и у овом најновијем сукобу који је светска вест број један, на једној страни се помиње Русија, а на другој „остатак света“.

Дилему је разрешио министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је објаснио да азербејџанско-јерменски сукоб може да нам буде упозорење како је мало потребно да се распали неки рат тамо где то тиња годинама.

Према његовим речима, „ситуација је доста компликована“ с обзиром на то да је у питању „тињајући сукоб“ због којег је још пре око двадесетак година формирана тзв. „Минска група“ која, како наводи, као што се види ништа није урадила за то време.

Он је у емисији „Ћирилица“ на Хепи тв рекао да су за Србију и Азербејџан и Јерменија пријатељске земље и у обема је, каже, боравио као председавајући ОЕБС.

„Наш интерес је да се тај сукоб што пре обустави, али то је лако рећи“, каже Дачић, уз напомену да је Турска „заинтересована“ за Азербејџан, а да је Русија неутрална.

Не искључује, међутим, могућност ширења сукоба. „Русија се држи неутрално, али Азербејџан је увек оптуживао Русију да је на страни Јерменије, где живе православци“, рекао је Дачић.