Прочитај ми чланак

Ако Израел призна Косово, амбасада не иде у Јерусалим

0

"Израелско признавање Косова као независне земље заоштриц́е односе са Србијом, упркос томе што је то у оквиру споразума које су Београд и Приштина потписали у Белој куц́и, рекао је у среду за Тхе Јерусалем Пост извор близак председнику Србије Александру Вучиц́у.

“Србија неће преселити своју амбасаду у Јерусалим ако Израел призна Косово као независну земљу“, рекао је извор, који је упознат са споразумом потписаном у Вашингтону”, наводи се у тексту.

FOTO: Printscreen

“Штавише, овај потез Израела наштетио би иначе добрим односима између Израела и Србије и они никада неће бити исти. То је тако једноставно”, навео је извор близак Вучићу.

Извор је додао да “многи тврде да би Израел који је признао Косово био сродан земљама које једнострано признају Палестину”.

Подсетимо, саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић изјавила је гостујући на телевизији Прва да пресељење амбасаде Србије у Изралеу из Тел Авива у Јерусалим није дефинитивно и да Србија то није потписала.

“Пресељење амбасаде у Јерусалим није коначна одлука. О следећим корацима ће се разговарати и то све зависи од поступака Израела након тога. Ми за сада ништа нисмо прихватили и ништа није потписано. Та тачка није на нашем папиру”, казала је Васиљевић.

На питање како су на премештање амбасаде у Јерусалим реаговале арапске земље, Васиљевић је навела да су реакције углавном биле позитивне и да Србија нема никаквих замерки.

“О томе ће председник говорити у наредном периоду”, најавила је Васиљевић.