Прочитај ми чланак

Агенти ФБИ хитно стижу у Црну Гору због Русије

0

Министарство унутрашњих послова Црне Горе саопштило је у среду да у Црну Гору стижу стручњаци Федералног истражног бироа Сједињених Америчких Држава (ФБИ) за питања сајбер безбедности како би испитали снажан координисани напад на Владу Црне Горе и државне службе.

Саопштење Министарства долази у тренутку када су сајтови Владе и министарстава одбране, финансија и унутрашњих послова још увек недоступни. Црногорски званичници су рекли да су ван мреже из безбедносних разлога.

Министарство је саопштило да ће помоћ коју ће ФБИ пружити Црној Гори показати одличну сарадњу те земље и САД.

Агенција за националну безбедност Црне Горе окривила је Русију за прошлонедељни напад, иако своју оптужбу није поткрепила доказима.

Наведено је само да су поменуте веб странице нападнуте софтвером за уцене (ransomvare) и да су сервери ових институција били преплављени ненормално великом количином упита на које никако нису могли да одговоре (resource denial).

Напад је био толико снажан да је струја у земљи морала да се дистрибуира ручно, а не аутоматски.

Део одговорности за напад преузела је криминална група. Руски сајбер криминалци обично раде без знања Кремља, али под условом да не нападају пријатељске земље.

Црногорски званичници рекли су да нападачи још нису тражили никакав откуп.

Црногорски званичници наводе да би Руси разлог напада могли да пронађу у томе што је Црна Гора 2017. године приступила НАТО савезу и увела санкције Москви због Украјине.

Прошле седмице, у петак, америчка амбасада у Подгорици објавила је упозорење да би у Црној Гори могло бити проблема са комуналним услугама, саобраћајем и телекомуникацијама.

Мрежни системи у Молдавији, Словенији, Бугарској и Албанији такође су недавно били на удару руских хакера.

И док су Американци забринути, премијер у оставци Дритан Абазовић допутовао је у Београд на гала славље уз рујно вино (о трошку народа Србије) где ужива са Вучићем и Едијем Рамом што од данас Србија признаје документа лажне државе Косово.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!