Прочитај ми чланак

Агенција покреће поступак против Сташе Стојановић из СНС

0

Будући да народна посланица СНС Сташа Стојановић није пријавила да је запослена у Електродистрибуцији Србије, што је као јавна функционерка била у обавези да уради, из Агенције за спречавање корупције рекли су да ће покренути поступак провере испуњености услова за покретање поступка.

Посланица СНС Сташа Стојановић објавила је недавно на друштвеним мрежама да ради као главни стручни сарадник у Електродистрибуцији Србије. У њеној биографији наводи се да је завршила Факултет техничких наука на смеру Инжењерски менаџмент, који је завршила након дипломског рада под називом „Медији и јавни интерес у Србији“.

У овом предузећу Стојановић је запослена од 2020. године, али као што је Нова већ објавила, на сајту Агенције за спречавање корупције не види се да је Стојановић то и пријавила, иако је законски била у обавези.

Као народни посланик Стојановићева је била у законској обавези да пријави ову функцију будући да је у питању предузеће у државном власништву. На сајту Агенције наводи се да посланица зарађује месечно „само“ 130.000 динара, што је накнада коју добије на име ангажмана у Скупштини, а функцији „с врата“ не пише ништа.

Стојановићева је већ имала проблеме с пријављивањем имовине будући да је није пријавила након што је постала посланица.

Из Агенције кажу да ће покренути поступак

Будући да је постојала дилема да ли је Стојановић послала информације Агенцији да је запослена у овом предузећу, али да то из одређених разлога није објављено на сајту, наш портал контактирао је Агенцију за спречање корупције како бисмо добили одговоре.

„Народна посланица Сташа Стојановић ступила је на јавну функцију народног посланика 01.08.2022. године. Одредбама чл. 46. ст. 1, 2. и 3. Закона о спречавању корупције прописано је, поред осталог, да јавни функционер чија јавна функција захтева рад са пуним радним временом или стални рад, не може да обавља други посао или делатност без сагласности Агенције. С обзиром на то, да је именована имала законску обавезу да затражи сагласност Агенције за обављање другог посла – посла у привредном друштву ‘Електродистрибуција Србије’ д.о.о. Београд, Агенција ће покренути поступак провере испуњености услова за покретање поступка за одлучивање о постојању повреде одредаба Закона о спречавању корупције“, одговорили су из ове институције.

Додатно, поновили су да је Стојановић пријавила Агенцији имовину и приходе и подаци из Извештаја су објављени на интернет презентацији Агенције.

„Напомињемо такође, да ванредно пријављивање имовине односно настале битне промене у имовини и приходима јавни функционер пријављује Агенцији најкасније до 15. маја текуће године, са стањем на дан 31. децембра претходне године“, закључују из Агенције.

Стојановић тврдила да је све уредно пријавила

Раније, Стојановић је изјавила да је све уредно пријавила Агенцији.

„Све сам уредно пријавила Агенцији за спречавање корупције, кад и сви остали народни посланици. Немам везе са тим што о мени нема информација“, поручила је крајем године Сташа Стојановић.

Тек након писања медија и реакције Агенције, објављена је њена имовина, али очигледно то нису сви приходи које остварује.