Прочитај ми чланак

Агенција: Бранко Стефановић није запослен у ГИМ-у, нема сукоба интереса министра

0

Агенција за борбу против корупције саопштила је да Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, није ни власник ни законски заступник, нити запослен по било ком основу у привредном друштву ГИМ, као и да није био ангажован у том предузећу на било који начин од његовог оснивања.

Након извршене провере, закључено је и да куповина наоружања „Крушика“ од стране привредног друштва ГИМ не представља сукоб интереса министра Небојше Стефановића, да не може да утиче на непристрасно и независно вршење јавне функције министра, те да не постоји однос зависности који функционер мора да избегава при вршењу јавне функције, наводи се у саопштењу.

Агенција је, како се наводи, извршила претходну проверу испуњености услова за покретање поступка због повреде одредаба Закона о Агенцији за борбу против корупције.

Установљено је и да Бранко Стефановић није био осигураник привредног друштва ГИМ, наводи се у саопштењу.

У поступку провере Агенција је прибавила је информације од привредног друштва ГИМ д.о.о. Београд, Централног регистра обавезног социјалног осигурања, Регистра правних лицам која се баве прометом оружја, делова за оружје и муниције, Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, као и Агенције за привредне регистре.

„Имајући у виду да је утврђено да не постоји однос зависности, који би министар Небојша Стефановић, као функционер, требало да избегава при вршењу јавне функције, Агенција није истраживала нити је анализирала формирање цена наоружања на тржишту“, пише у саопштењу.