Прочитај ми чланак

Афере госпођа Вучић и Вулин, Јованиних утицајних другарица

0

Једна од главних тема друштвених мрежа протеклог викенда је састанак Јоване и Жељка Јоксимовића са Тамаром Вучић и Наташом Вулин, супругама председника Србије Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина. Наиме, на Твитеру је објављена фотографија са заједничке вечере поменутих личности, која је покренуло питање откуд њих четворо на окупу, те како је водитељка, у јавности позната као "објективна новинарка бритког језика", која не преза да се супротстави и самом председнику током интервјуа, постала другарица његове супруге Тамаре.

Елем, ко су госпође Вулин и Вучић, другарице Јоване Јоксимовић?

НАТАША ВУЛИН

Наташа Вулин, као што знамо, супруга је Александра Вулина, министра одбране Србије, иначе директорка маркетинга Цолор Пресс Глоссy групе.

Мада њена професија има везе с медијима, она се не експонира превише, осим на догађајима који имају везе с компанијом у којој ради.

Занимљиво је то да је пре Наташе ову функцију обављао њен супруг Александар, кога је прво на том месту наследио његов брат Бојан, а њега Вулинова супруга.

Ипак, није Наташа Вулин занимљива јавности због посла којим се бави. Оно по чему је њено име познато, а да није само у контексту супруге министра, јесте по афери “тетка из Канаде”.

Наиме, Александар и Наташа Вулин у јулу 2012. купили су трособан стан у београдском насељу Звездара у једној од модерних зграда.

Међутим, након што је 2012. године преузео функцију, у том тренутку директора Канцеларије за Косово и Метохију, Вулин је по закону био обавезан да пријави имовину и приходе Агенцији за борбу против корпције – укључујући и нови стан.

Управо ова некретнина на њега ће бацити сумњу две године касније, када Агенција буде проверавала податке које јој је доставио.

Осим што је утврдила да Вулин није имао легално стечен новац за куповину, Агенција је открила и бројне друге нелогичности. Вулин се, према писању КРИК-а, бранио достављајући Агенцији непотписане изјаве и друге сумњиве доказе, износећи две различите верзије како је дошао до новца за стан.

Стан од 107 квадрата са паркинг местом супружнике је коштао 244.620 евра, пише у уговору до којег су новинари КРИК-а дошли током истраживања имовине политичара. Прву рату од 40.000 евра Вулини су, према уговору, исплатили у октобру 2011, а остатак је требало да исплате до краја септембра 2012. године.

Вулин је Агенцији навео да је стан на Звездари платио од продаје имовине, а према писању КРИК-а, једина некретнина коју је Вулин пре ове на Звездари поседовао, јесте стан у Новом Саду, који је под неразјашњеним околностима добио на поклон од судије Олгице Милошевић, а који је касније продао рођеном брату за 38.000 евра. Очигледно, ова цифра није могла да покрије ни прву рату за нови стан.

Кад је видео да ова прича “не пије воду”, Вулин је изнео нову верзију приче, а то је да су он и његова супруга Наташа позајмили 205.000 евра од њене тетке из Канаде.

Као доказ, предао је признаницу с потписом његове супруге Наташе, на којој је писало да је примила новац и да је рок за враћање десет година. Потписа тетке из Канаде, међутим, није било.

Ни ово објашњење није уверило Агенцију да Вулин говори истину. Уколико је стварно узео позајмицу од супругине тетке, по закону је био обавезан да и тај дуг пријави – што није урадио.

Према тврдњи Вулина, дан након овере уговора, његова супруга Наташа позајмила је 205.000 евра од своје тетке Мире Милић из Канаде, и они су истог дана новац исплатили продавцу. Наташа Вулин касније је испричала да је новац дала Филиповићу (претходном власнику стана, прим. аут.) на руке у просторијама његове фирме. Ово је Вулин испричао две године касније Агенцији за борбу против корупције, која је покренула поступак провере његове имовине.

У јулу 2014. Агенција је његове тврдње проверила код Управе за спречавање прања новца, која је обавестила да није пронашла да је на рачуне Вулина, његове супруге или продавца стана уплаћен поменути износ. Да је новац унео у кешу, морао би да га пријави царини. Међутим ни тих података није било. Навео је да је стан исплатио дан након овере уговора и доставио још једну признаницу са потписом продавца стана и адресом у Марбељи у Шпанији. Овај пут недостајао је број рачуна на који је Вулин уплатио новац.

У децембру 2015. извештај о контроли имовине Агенција је послала Тужилаштву за организовани криминал.

У јуну 2017. Тужилаштво за организовани криминал обуставило је поступак против Вулина. Случај је годину и по дана био у тужилаштву. Решење о обустављању донето је тек након што су новинари почели да се о њему распитују. Службена белешка тужилаштва открила је да су полиција и тужилаштво посао обавили траљаво – на разговор није био позван ни министар Вулин, ни мистериозна тетка која му је наводно позајмила новац. Испитали су његову супругу Наташу, инвеститора Момчила Филиповића и његовог сина који су потврдили Вулинову причу.

Тужитељка Тамара Ристић која је водила случај утврдила је да министар није злоупотребио положај и примио мито. Навела је и да је утврђено на који начин су Александар и Наташа Вулин прибавили новац, иако супружници нису понудили ниједан валидан доказ за то. Осим тога, Тужилаштво за организовани криминал се прогласило ненадлежним тврдећи да Вулин у тренутку куповине стана није био функционер.

ТАМАРА ВУЧИЋ

За разлику од министрове супруге, супруга председника Вучића има далеко “чистију” биографију, мада се о њеном животу не зна много пре удаје за председника државе.

Тамара Вучић, девојачко Ђукановић, рођена је 1981. године у Београду, основну и средњу школу завршила је у Лозници, а дипломирала на Факултету политичких наука у Београду.

Од 2010. године, када је имала 29 година, Тамара је добила посао у Министарству спољних послова као саветница за Европу. Иначе, говори енглески и француски језик.

Тамара је постала госпођа Вичић 2013. године, а четири године касније родила је сина Вукана.

Као прва дама Србије, Тамара је позната је углавном по хуманитарном раду, а у складу с редовним активностима прве даме, до сада се састајала са супругама разних светских званичника, као што су Мишел Обама, Емина Ердоган, Пенг Лијуан итд.

Од Вучићеве инаугурације Тамара је дала свега један интервју за магазин “Хелло”, где је између осталог изјавила да у Србији не постоји институција прве даме.

Новинари КРИК-а, Мреже за истраживање криминала и корупције су, истражујући имовину Александра Вучића 2016. године објавили текст у коме се наводи да Тамара поседује стан од 104 квадрата и гаражу од 12 квадрата у комплексу „Белвил“. Вредност ових некретнина је процењена на око 196.000 евра.

Вучић је у интервјуу новинарим КРИК-а казао да су Тамари у мају 2013. године стан купли родитељи, те да нема никакве везе са његовом гарсоњером у истој згради.