Прочитај ми чланак

Афера прислушкивање председника: Вулин ухваћен у лажи

0

Да ли је полиција оконачала свој део истраге у вези са прислушкивањем председника или се из дана у дан открива све већи број пресретнутих разговора које је Александар Вучић наводно водио са особама "на мерама", јавности није у потпуности разјашњено, а свеопштој конфузији о овој афери највише доприноси министар полиције Александар Вулин, који очигледно више није ни сам сигуран шта тренутно ради његов ресор, али и шта је пре само неколико дана говорио на јавним наступима.

“Случај прислушкивања председника Србије Александра Вучића је завршен и полиција је предала доказе тужилаштву које ће квалификовати дело”, рекао је министар полиције Александар Вулин 12. марта обраћајући се одборницима у Скупштини Београда.

Недељу дана касније, министар насје током гостовања на Пинку обавестио да је број нелегалних прислушкиваних разговора председника ближи броју од 2.000, као и да непрекидно расте.

Да ли је полиција завршила истрагу и предала доказе тужилаштву, или полиција још увек открива број прислушкиваних разговора, или Вулин једноставно “не зна када шта прича”, питање је које се након његовог јутрошњег наступа само наметнуло.

Такође, пре недељу дана, Вучић је, према речима министра, потпуно нелегално прислушкиван, док је данас, прислушкиван тако што су поједини полицајци тражили од судија дозволе за прислушкивање особа које су у контакту са председником државе, дакле званичним налогом.

Истрага коју министар полиције Александар Вулин води о прислушкивању председника Србије Александра Вучића све више личи на ону која се пре само недељу дана водио и против бивше функционерке МУП-а Дијане Хркаловић.

Наиме, Хркаловићка је два пута саслушана у СБПОК, у својству грађанина, а последње саслушање, 1 марта, је било поводом угрожености председника Вучића. Сумње знатног дела јавности да је читаво саслушање било најобичнија, поткрепила је и основна информација – да тужилаштво не води истрагу против ње, већ министар полиције, на телевизији.

“Предати су сви докази кроз које је образложена њена улога, као и улога свих других припадника МУП-а који су учествовали у нелегалном прислушкивању председника Вучића и чланова његове породице”, рекао је Вулин.

Три дана раније, Вулин је изјавио и да су релевантни подаци о прислушкивању достављени Тужилаштву за организовани криминал, које треба да квалификује кривично дело и да су поједини припадница МУП-а прислушкивали породицу Вучић незаконито, без икаквог судског налога, без поштовања правне процедуре и уз искривљавање и кршење читавог система.

Мариника Тепић открила да је Миша Вацић био на мерама

Потпредседница ССП Мариника Тепић показала је 10. марта извештаје овлашћеног службеног лица из којих се види да је председник Србије прислушкиван због контаката са лидером Српске деснице Мишом Вацићем, који је био на мерама због екстремизма.

Тепић је рекла да је Вацић комуницирао и са председником Србије и са његовим братом Андрејем, а прислушкиван је и један разговор са Небојшом Стефановићем, док је био на функцији министра полиције.

Међутим, јутрос нас је министар Вулин обавестио да број нелегалних прислушкиваних разговора председника Србије расте, иако је истрага, како је Вулин рекао, недељу дана раније завршена.

Такође, министар нам јутрос, за разлику од пре недељу дана, “открива” да је Вучића прислушкивао део полицијског система тако што “оду код надлежног судије, траже прислушкивање одређеног лица, кажу – ‘то лице је криминалац’, судија вам изда одговарајуће решење, а ви то лице пратите не зато што је криминалац, већ зато што знате да ће се чути са председником Вучићем или члановима његове породице”.

На страну то што полицајци не могу да оду код било ког судије, када је реч о дозволи за прислушкивање одређених лица, већ код председника суда, и то што онај ко одобрава прислушкивање мора имати јаке доказе да је реч о криминалцу, Вулин нас сада обавештава да је ипак постојао налог неких лица за прислушкивање, да би се слушао Вучић. Недељу дана раније, Вулин нам каже да је било без судског налога.

Да ли је прислушкивање заиста било, да ли је оно било легално или нелегално, да ли је истрага завршена, и да ли се још само чека тужилаштво да квалификује дело, на јавности је да процени.