Прочитај ми чланак

АЦА ЛУКАС ИМА ВЕЋЕ ШАНСЕ: Др Небојше нема ни у квотама кладионице

0

Кладионице су избациле квоте уочи избора 21. јуна дајући велику шансу Ани Брнабић да остане на месту председнице Владе Србије. И док је понуда кладионичара за министарска места разнолика и иде од Синише Малог до Баке Прасета, у свим варијантама изостављен је актуелни министар унутрашњих послова и потпредседник владе, Небојша Стефановић.

Кладионичари су у листу за министре у влади сврстали чак и Ацу Лукаса, епидемиологе, радикале, али не постоји никаква шанса да се кладите на високог функционера Српске напредне странке и актуелног министра Стефановића, јер његово име уопште није у понуди.

Ово је посебно интересантно, имајући у виду да је Стефановић један од најутицајнијих и најпрепозантљивијих чланова СНС.

Остаје питање да ли су кладионичари проценили да су афера “Крушик”, односно докази о умешаности његовог оца Бранка Стефановића, диплома непостојећег факултета били довољни да Стефановића избаце из конкуренције за нови састав Владе Србије.

Међутим, кладионичари вам нуде листу других имена, те уколико бисте да зарадите додатни новац, имате опцију да се кладите на више њих.

Ко ће бити нови премијер

Квоте за будућег председника Владе, које је избацила кладионица “Меридијан”, чине се најинтересантнијим. У понуди је више од 20 имена јавних личности, а поред актуелне премијерке која има, према оценама кладионичара, највеће шансе да добије нови мандат, ту су још и Милош Вучевић на кога је квота 2.50, док је носилац листе СНС на предстојећим изборима, Бранислав Недемовић на трећем месту са квотом 3.00, нако чега следи Синиша Мали са квотом 5.00.

Интересатно да је одмах иза њих посланик СНС у Скупштини Србије Владимир Ђукановић, који према оценама кладионичара чак веће шансе од Ивице Дачића да постане први човек Владе. Квота на Ђукановића износи 12, док је на Дачића 15.

Поред актуелних чланова Владе, кладионичари ће моћи да типују и на првог човека кошаркашког клуба Црвена Звезда Небојше Човића са квотом 99, његовог колегу из фудбалске секције Звездана Терзића са квотом 1000, а између њих се налази и власник телевизије Пинк Жељко Митровић, чије шансе да постане премијер износе 120.

Листу кандидата за премијера допуњавају између осталог и Иван Тасовац (квота 500) Иван Ивановић (5000), Новак Ђоковић(5000), Богдан Илић познатији као Бака Прасе (5000), Лазар Ристовски (5000) и Ненад Јездић (5000).

Министарске позиције: Фаворити Мали, Кркобабић, Дачић, у конкуренцији Чадеж, Дарија Кисић, Шапић, Кон и Несторовић

Министарске позиције у Влади Србије, ако је веровати кладионичарима, неће се много мењати након избора у јуну.

Међу првим фаворитима за фотељу министра у наредном сазиву владе, предњаче Синиша Мали са квотом 1.01 и Ивица Дачић са 1.05. За њима следе Маја Гојковић, Расим Љајић и Александар Антић са квотама 1.10.

Међу онима који нису до сада били минстри, а чија се имена помињу, издвајају се председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж (квота 1.30), Дарија Кисић Тепавчевић (1.50), Александар Шапић (3.50), пулмолог Бранимир Несторовић(5.00), епидемилози Предраг Кон(10) и Зоран Радовановић(51) и имунолог Срђа Јанковиц(11).

Високе квоте за одлазак Лончара, Тривана, Вукосављевића и Удовичића

За министара здравља Златибора Лончара кладионичари су одредили квоту од 3.00 да ће остати у наредном сазиву владе, док за његов одлазак нуде квоту од 1.30. Горан Кнежевић, министар привреде, судећи по оценама кладионичара, такође нема велике шансе да се нађе у новој влади. За останак у министарској фотељи за Кнежевића је дата квота 3.40, а за губитак министарске функције понуђена је квота 1.20.

Вања Удовичић такође није добио високу квоту за опстанак у Влади Србије. Процена да ће остати министар износи 4.00, а за његов одлазак са функције кладионичари нуде свега 1.13. Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, ако је веровати кладионичарима, извесно напушта зграду у Немањиној, што потврђује квота од 1.05. За његов останак на функцији квота износи 6.00.

Занимљиво је да је испред свих поменутих министара из актуелнох сазива Владе Србије боље позициониран њен бивши члан Иван Тасовац, за чији повратак у министарску фотељу је понуђена квота 2.80.

Ко побеђује, а ко прелази цензус?

Клађење на странке које ће прећи цензус ове године биће нарочито занимљиво кладионичарима, имајући у виду да је он спуштен на 3 процента.

За владајућу и највећу партију СНС, кладионице су процениле да ће на наредним изборима освојити 61.01 одсто гласова, а квота да ће ићи испод или изнад поменуте цифре износи 1.80.

За СПС је прогнозирано да ће освојити 12.1 одсто гласова на изборима, а квота да ће ићи изнад те цифре износи 1.90, док за мањи број гласова кладионице нуде квоту 1.70.

Поред поменутих странака, кладионице предвиђају да ће у парламент ући и Српски патриотски савез Александра Шапића(4.25 одсто), Покрет слободних грађана (3.20 одсто) и Српска радикална странка (3.10 одсто).

Покрет Метла 2020, кладионице виде на 2.2 одсто гласова, а квоте да ће ићи изнад или испод износе 1.80 одсто. Уједињена демократска Србија, према оценама кладионичара, освојиће 2.05 одсто гласова, а идентична квота (1.80) понуђена је за већу или мању цифру.

Покрет за обнову Краљевине Србије налази се на процени од 1.45 одсто гласова, а Зветници на 1.35 одсто освојених гласова.

Укупну излазност на предстојећим изборима, према оценама кладионичара, износиће 52.51 одсто.