Прочитај ми чланак

Абазовићу угрожена безбедност, прете му криминалци из региона

0

Управа полиције предузеће опсежне мере да утврди да ли лидера Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића, планира да угрози један од шефова једног регионалног криминалног клана.

То су “Вијестима” саопштили из институције којом руководи Веселин Вељовић, а одговарајући на питања – да ли имају сазнања да је лидеру изборне листе Црно на бијело живот угрожен од мафијашког клана на чијем је челу вишеструко осуђивана особа, која се теретила и за убиства и продају дроге…

Foto:TANJUG/ INSTAGRAM URA

“Вијести” су из више извора из региона и Црне Горе добиле информације да се Абазовић нашао на мети једног криминалног клана, а из полиције кажу да тим подацима не располажу.

“На основу свих расположивих информација, оперативних и теренских провера, Управа полиције не располаже подацима да је безбедност Дритана Абазовића угрожена, као ни члановима његове породице, нити да му је угрожена имовина”, пише у одговору полиције.

Тврде да ће спровести детаљне провере поводом питања “Вијести”: да ли имају званичну или оперативну информацију да је челник Грађанског покрета УРА угрожен од те или било које друге особе, да ли су са Абазовићем разговарали о његовој сигурности и шта тим поводом чине…

“У односу на наводе из Ваших питања биће спроведене опсежне провере са циљем утврђивања стварног чињеничног стања. Уколико се током предузимања полицијских мера и радњи дође до основа сумање да је Дритану Абазовићу угрожена безбедност од стране наведеног или другог лица, неодложно ће о свему бити упознат надлежни државни тужилац, а полицијски службеници ће спровести континуиране активности у циљу заштите живота и имовине оштећеног лица”, наводе из Управе полиције.

На крају одговора Тима за односе с јавношћу Управе полиције, констатују да је “од стране надлежног органа” сачињен извештај о безбедносној процени степена угрожености Дритана Абазовића:

“И Управа полиције у односу на наведено предузима оперативне мере и активности”, стоји у одговорима.

Директор УРА Зоран Микић, тврди да том покрету још није одговорено, иако су од безбједносних служби 3. септембра тражили да направе процјену безбједности њиховог лидера.

“Вијестима” је незванично и из ГП УРА речено да располажу сличним информацијама – да Абазовићу прети један од битнијих криминалних играча из региона и да је у тај случај наводно укључен и један држављанин Црне Горе, који живи у иностранству…

Најавили су да ће тим поводом држати прес конференцију.

Из Агенције за националну безбедност и једне полиције из окружења нису одговорили на питања “Вијести”, а Абазовић није желео да коментарише наводе о његовој угрожености.

Према закону, на захтев Управе полиције (УП), процену ради Агенција за националну безбедност, на чијем челу је Дејан Перуничић.

Микић је тада у одвојеним дописима Перуничићу и Вељовићу написао да очекује њихову хитну реакцију: “Имајући у виду нарасле тензије у јавности, а како би се избегла било каква опаност по безбедност Абазовића”.

Из те партије раније су казали да сумњају да ће одговор АНБ и УП бити потврдан, односно да ће стићи оцена да лидеру Црно на бијело треба заштита.

Претње

Прве информације да је Абазовић угрожен појавиле су се пар дана након парламентарних избора 30. августа.

Он је о томе причао у интервју за босанскохерцеговачку ТВ Фаце, не прецизирајући који криминалци му прете.

Нешто касније, недељник “Монитор” објавио је да је Абазовић тада добио упозорења из кавачког криминалног клана, јер је одбио да се састане са шефовима те организације.

“Видећемо се овако или онако”, поручено је Абазовићу, пише у тексту. Кавачки клан, из којег су наводно тада стигле претње Абазовићу, према многим изворима, има блиске везе са црногорским безбедносним службама. Полицијски подаци говоре да је Слободан Кашћелан један од вођа тог клана. Њему се у подгоричком Вишем суду суди због зеленашења.

Дритан Абазовић Фото: Yоутубе/Градјански покрет УРА/термин и пагуар
Тај Которанин крајем прошле године пуштен је да се брани са слободе, уз јемство нешто више од 500.000 евра у противвредности некретнина. Нове, наводне претње немају везе са тим случајем.

Без одговора на део питања

Управу полиције и Агенцију за националну безбедност Вијести су питале да ли располажу информацијом, макар и оперативном, да је Абазовић угрожен због одлуке да изборна листа коју је предводио прави постизборне договоре са донедавно опозиционим странкама и ако имају, што су учинили да провере веродостојност тих информација.

Упитани су и да ли су на било који начин, оперативно или званично, добили информацију да осуђивани криминалац, чије име је познато редакцији “Вијести”, нуди награду ономе ко убије Абазовића и ако јесу, да ли су ту информацију проверавали и је ли направљена процена безбедности.

Из УП нису одговорили да ли су проверавали Абазовићеве званичне изјаве да је добијао претње од вођа једног которских криминалних кланова, нити да ли су Улцињанина о томе ишта питали и евентуално саслушали особу која му је претила.