Прочитај ми чланак

Абазовић преломио: Руши Кривокапића, предлаже нову владу

0

Експертска Влада Здравка Кривокапића није испунила првобитна очекивања, а наредни циљ је формирање мањинске владе, саопштили су данас Грађански покрет УРА и Савез грађана ЦИВИС, чији су лидери Дритан Абазовић и Срђа Павићевић.

На конференцији говоре лидер УРЕ и потпредседник Владе Дритан Абазовић, као и председник Савеза грађана ЦИВИС Срђа Павићевић.

„Ту смо да саопштимо нешто о чему се дуго прича, али сматрали смо да је било пристојно да оног дана када тема дође на дневни ред, буде одмах подељена са вама“, рекао је на почетку Павићевић.

Он је истакао да коалиција „Црно на бијело“ жели формирање мањинске владе, која ће „бити довољно пространа за све који се залажу за идеју цивилизованог света“.

Потом се обратио и лидер покрета УРА Дритан Абазовић, који је објаснио да су у претходном периоду вршена бројна истраживања и консултације.

„Не делим потпуно разочарење владом, мислим да је урадила много добрих ствари, али и пропустила неке да су све коалиције биле чврсте да увек подржавају владу. Коалиција „Црно на бијело“ за то није крива, јер смо од почетка подржавали владу“, рекао је Абазовић.

Када је реч о изгласавању неповерења влади у парламенту, Абазовић је рекао да је он спреман на тај потез.

„Као људи који покушавају да нађу решења, чак и када нису иделана, одлучујемо да водимо проактивну политику. За поверење Влади Црне Горе, што се мене тиче, нека се гласа сутра, а ми идемо у опозицију“.

Решење је – мањинска влада, која ће ускоро бити предложена свим чиниоцима власти у Црној Гори, који ће одлучивати о предлогу коалиције „Црно на бијело“. Говорећи о паријама које ће чинити поменуту мањинску владу, лидер покрета истакао је да је сада фокус на подршци предлогу коалиције „Црно на бијело“.

„Да подржи овај предлог може свако, да уђе у владу – нисам сигуран“.

Немам моралну обавезу према Кривокапићу

О новом премијеру и члановима мањинске владе, коалиција још увек није размишљала, али је актуелни премијер Кривокапић обавештен.

„Јутрос сам обавио разговор са Кривокапићем, имамо коректне грађанске односе. Ја нећу износити критике на рачун владе, поштујем свачије демократско право. Морам да кажем ово, ја не осећам да имам специјалну моралну обавезу према било коме. Учинио сам много више него што су други за мене“, истакао је Абазовић.

За ДФ и ДПС нема места

„У влади коју би ми формирали, потписници меморандума би имали приоритет. За Демократску парију социјалиста и Демократски фронт у тој влади нема места, а за поједине министре актуелне владе има“, истакао је Абазовић.

Ипак, када је реч о подршци чиниоца парламентарне већине, он је рекао да би волео подршку ДПС-а и ДФ-а за мањинску владу, иако није оптимистичан по том питању.

„Ја навијам за подршку од ДФ-а и ДПС-а, то сам од ДФ-а и тражио. Рекао сам им – дајте подршку за мањинску владу“.

Са друге стране, када је реч о Демократама и коалицији окупљеној око те партије, пут до мањинске владе им је отворен, уколико то желе.

„Немам ништа против Демократа и Демоса, а када је реч о опозицији – то је већ другачије. Ако желите да вам сада нацртам како ће изгледати нова влада, то је трнеутно немогуће“, поручио је Абазовић.

Експерти подбацили

„Влада експерата је била аутентична идеја, да транзиција буде што безболнија. Знали смо да је пред нама период изазова и да ће експерти битии добар модел како смирити страсти. Они су били намењени као неко ко је требао да буде тас на ваги, да знањем и квалитетним идејама повеже две стране које су биле антагонизоване. Она се претворила у супротност. На данашњи дан констатујемо да је динамика промена на незавидно лошем нивоу“, објаснио је Павићевић.

Меморандум о сарадњи

Грађански покрет УРА, Социјалистичка народна партија (СНП), Савез грађана ЦИВИС и мањинске странке – Бошњачка странка, Албанска алтернатива, Форца, Демократска партија, потписали су недавно Меморандум о сарадњи.

Меморандум су потписали лидери тих политичких субјеката – Дритан Абазовић, Владимир Јоковић, Ервин Ибрахимовић, Ник Ђељошај, Генци Ниманбегу, Фатмир Ђека и Срђан Павићевић.

Председник ГП УРА Дритан Абазовић казао је да је Меморандум о сарадњи велики искорак грађанске Црне Горе.

„Циљ је већа политичка сарадња, да грађанска и европска Црна Гора има на кога да се ослони. Циљ је да фокус са свађа пренесемо на економију, на помирење… Желим у име Уре да се захвалим свима који ће ставити потпис, да покажемо да можемо да сарађујемо. Не желимо да се бавимо прошлошћу, већ да гледамо будућност“, рекао је тада Абазовић.