Прочитај ми чланак

АБАЗОВИЋ: Мило неће добровољно предати власт!

0

Дритан Абазововић, лидер покрета УРА у центру је пажње након псрламентарних избора у Црног Гори не само домаћих и регионалних већ и светских медија.

Он је у разговору за немачки недељник Шпигл открио да је под полицијском заштитом услед невиђеног притиска који трпи након избора.

На питање о протесном окупљању пред његовом кућом у Улцињу, Абазовић је одговорио:

„Те вечери несам био тамо. Кад сам сазнао за то, прво сам рекао у шали: људи су ме дошли подржати. Истина је, врши се велики притисак на мене, тренутно сам и под полицијском заштитом“, рекао је и додао:

„Знам да постоји много људи који би ми могли нешто да учине, али не бојим се. Претње су цена коју плаћамо као политичари. А оне су такође логичне у тренутној ситуацији, ако узмете у обзир једну ствар: након овог изборног резултата у земљи има веома много људи који могу пуно да изгубе.

Црна Гора је недавно први пут у својој историји била сведок демократског избора владара, председник Мило Ђукановић и његов ДПС претрпели су велике губитке на изборима 30. августа.

После три деценије, „Миловог система“, држава се суочава са фундаменталном политичком променом. Три изборна савеза имају танку већину у парламенту и желе да владају заједно, пише Шпигл у уводу, али и истиче проблем – Ови савези су политички изузетно хетерогени, у распону од српских националиста и Путинових пријатеља до социјално либералних зелених.

Дритан Абазовић је лидер најмањег од ова три савеза, либерално-зелене коалиције Црно на бијело. На изборима је добила 5,5 одсто гласова. По писању Шпигла, сматра се да је овај савез преврнуо вагу.

„Први пут у историји наше земље дошло је до политичке промене на изборима, упркос свим манипулацијама. Грађани су гласали против аутократског система у којем су се председник Мило Ђукановић, његова породица и још неколико људи односили према земљи и експлоатисали је као према њиховом приватном власништву.

На констатацију да се у западној политици и дипломатији, на Ђукановића не гледа као на непроблематичног, већ барем као на прозападног политичара, Абазовић каже да је Ђукановић само тврдио да је прозападњак, односноо да се никада није залагао за стварне демократске вредности Запада.

„Постоји концепт стабилократије. Неки политичари у ЕУ аутократе региона западног Балкана виде као гаранте стабилности. То је велика грешка. Права демократизација се не може постићи стабилократама попут Ђукановића. Уместо јаких лидера, ЕУ би требало да подржи јаке демократске институције. Ђукановић је проширио утисак у ЕУ да ван њега може постојати само апокалипса у Црној Гори. Желим да уверим Европу да то није истина“ истиче он.

На питање да ли то значи да се Ђукановић неће добровољно одрећи власти, Абазовић каже:

„Мој утисак је не – или бар не тако лако“, каже Абазовић али додаје да се нада да неће доћи до изазивања немира.

„Прошле недеље било је напада на муслиманске институције. Нејасно је ко су починиоци. Мислим да је само једна политичка снага тренутно заинтересована за такве инциденте – то су Ђукановић и његова странка“ закљичио је Абазовић.

О томе да ли ће три коалиције које заједно сада имају уску парламентарну већину моћи да владају заједно с обзиром на то да се изузетно се разликују, Абазовић каже:

„Да, то је могуће јер смо у претполитичкој фази. Никада нисмо имали суштинске промене. У Црној Гори се не ради о промени политичког програма, већ о крају аутократије и путу ка демократској будућности“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!