Прочитај ми чланак

Абазовић: Јуче је упокојен Милов криминални карактер

0

Потпредседник Владе Црне Горе и координатор безбедносних служби Дритан Абазовић казао је да је најважније да се након протеста на Цетињу у Црној Гори сачувао мир и уставни поредак. О ДПС-у каже да је "од фактора мира и стабилности, сада и за међународну заједницу постао групација коју, осим што их прати криминални бекграунд, сада прати и екстремизам са елементима тероризма". "Зашто кажем елементима тероризма, зато што је приметно да су се одређена лица наоружавала на Цетињу", казао је Абазовић, додавши да полиција истражује те информације.

Оценио је да је полиција положила велики испит и да „никада професионалнија акција није спроведена.“

– Сразмерно ономе што је био ризик, све је завршено на најбољи начин – казао је Абазовић за ТВ „Вијести“.

Рекао је да је пут ка грађанском друштву трновит. „Мораћемо сви да се више посветимо дијалогу и помирењу. Нема ниједна страна ништа посебно да слави, и морамо мењати матрице својег понашања“.

На питање имају ли информације ко стоји иза протеста, Абазовић је казао да се воде оперативни подаци према више лица, укључујући и ухапшеног саветника председника и бившег шефа полиције Веселина Вељовића.

– Учинили смо све да будемо суздржани, а сукоби су почели када је господин Вељовић покушао насилно да пробије кордон полиције и успостави команду, по његовој процени, код одређених службеника Управе полиције. У том моменту је бачен сузавац и дотад полиција није имала никакве жеље и воље да се на било који начин супротставља грађанима – каже.

Абазовић се извинио свима који су били на мети сузавца.

– Било какав тероризам и екстремизам, и покушај напада на службена лица, неће бити толерисан – додао је он.

Абазовић је „Вијестима“ представио и фотографију једног од учесника протеста са молотовљевим коктелом.

Кабинет премијера је јутрос саопштио да је на полицију бачен молотовљев коктел, што су из опозиције демантовали.

– Постоји фотографија, може да се утврди и време када се то десило, међутим сукоби су почели када је Вељовић направио кривично дело – рекао је Абазовић.

Подсетио је и да је са Вељовићем био и посланик ДПС-а Милош Николић.

– Знамо да је посланички клуб ДПС-а био тамо, да је подстрекивање на протест који није био пријављен рађено од стране ДПС-а, да је тамо био председник државе и главни специјални тужилац. Сви они на неки начин сносе одговорност за оно што се десило, а истраге и оперативни подаци ће говорити о другим сегментима.

Сматра да би се, да није било устоличења Јоаникија на Цетињу, држава вероватно увела у анархију и остварио „тамни сценарио који су прижељкивале криминалне групе блиске ДПС-у и вероватно део људи ван Црне Горе“.

Казао је како је „парадоксално и тужно“ да Основно или Специјално државно тужилаштво „нема интервенцију на блокаде у Цетињу“. Подсетио је на блокаду у Тузима када је покренут истог дана поступак против председника тамошње општине.

– Мислим да је сада неким колегама који критикују сектор безбедности, а представљају парламентарну већину, јавно какву су „медвеђу услугу“ направили Црној Гори када нису дозволили промене у Тужилачком савету – рекао је Абазовић.

Поводом тврдњи председника Србије Александра Вучића да је у једном тренутку током протекле ноћи било планирано да устоличење буде одложено, казао је да Вучић „вероватно може да каже шта се дешава у његовој држави и влади.“

– Ми смо желели да спроводимо закон и успели смо у томе, то је била наша обавеза. Да ли је било различитих сценарија у смислу оперативно-тактичког деловања – јесте и то је сасвим нормално – истакао је.

На питање да ли ДФ мисли на њега, министра Секуловића или директора полиције Брђанина када помиње „покушај државног удара“ и да ли је био за одлагање устоличења, Абазовић је казао да је био за спровођење Устава.

– Нисам био на састанку код премијера јер сам био у свом кабинету са менаџментом полиције и министром унутрашњих послова – рекао је Абазовић.

Нагласио је да није био за одлагање устоличења, већ да је тражио јасне гаранције да се то може спровести на начин на који је то урађено.

Абазовић је казао да је одређивање задржавања до 72 сата Вељовићу једина исправна одлука Тужилаштва. „Хвала што нисмо поново изненађени непријатно“, казао је он.

Поводом изјаве председника Ђукановића, да су данашња звона након устоличења заправо била звона „упокојења мисији СПЦ и цетињске Митрополије у црногорском пријестоном граду“, Абазовић је казао да је данас „упокојен његов криминални карактер“.

– ДПС је, од фактора мира и стабилности, сада и за међународну заједницу постао групација коју, осим што их прати криминални бекграунд, сада прати и екстремизам са елементима тероризма. Зашто кажем елементима тероризма, зато што је приметно да су се одређена лица наоружавала на Цетињу – казао је Абазовић, додавши да полиција истражује те информације.

– Они су се некако истурили као иницијатори који су највише залагали за сценарио који је требало да има фаталне последице. То је био покушај да се Црна Гора уведе у трајну дестабилизацију и са елементима дисолуције. Ту компоненту свако одговоран, ако постоји у Тужилаштву, не сме да занемари.