Прочитај ми чланак

„Абазовић је тројански коњ великосрпског национализма“

0

Демократска партија социјалиста (ДПС) оштро је критковала лидера коалиције Црно на бијело Дритана Абазовића.

Они су га оптужили да је лицемеран, да говори неистине и да је свестан, како кажу, издаје коју чини, као и да је „тројански коњ великосрпског национализма“, којег ће та странка раскринкавати.

FOTO: in4s.net

За ставове Абазовића изнете у синоћњем интервјуу на Јавном серису Црне Горе, из до последњих избора владајуће странке кажу да су „конфузни и контрадикторни“ и да су показали да „иза њега не стоји никаква политика, никакав програм“.

За ДПС председника МИла Ђукановића Абазовић је „заступник групе пословно-политичког лобија који већ годинама, по било коју цену – макар и нестанка Црне Горе и гажења њеног идентитета – без икаквих идеолошких принципа и скрупула, жели део власти у Црној Гори“.

„Абазовић је својим повишеним тоном и често агресивним одговорима, покушавао да увери јавност у оно у шта ни сам не верује: да ће са своја четири посланика, дакле седам пута мањом снагом него што има националистички, великосрпски блок оличен у коалицији Андрије Мандића, Милана Кнежевића, Марка Милачића, успети да усмерава спољну и унутрашњу политику Црне Горе и држи је на курсу евро-атлантских вредности“, наводи се у саопштењу ДПС-а достављеном Тањугу.

Јасно је, тврде, да ни Абазовић не верује да је то могуће, али га, наводе, „очигледне и сасвим извесне последице властохлепља његових ментора – постепена промена карактера црногорске државе, нарушавање стабилности и међуетничког склада, најава клерикализације Црне Горе – уопште не дотичу и не брину“.

Абазовићу се посебно замера то што, како наводе, оправдање за сопствену улогу у овом “пројекту” налази у замени теза и изговарању неистина.

А као пример наводе наводне неистине да је актуелна власт Црне Горе учествовала у свим ратним злочинима у бившој Југославији.

“ Иако Абазовић само невешто репродукује ставове својих ментора, ипак чуди да је пристао да иде по домаћим и регионалним медијима, и понавља ове бесмислице на запрепашћење познавалаца прилика у региону и оних који се сећају да је управо Црна Гора била уточиште за преко 180.000 избеглица са Косова, Абазовићевих сународника, да су Црна Гора и њено руководство предвођено Милом Ђукановићем, пружили уточиште за све које је Милошевићев режим прогањао, упркос сталним претњама и акцијама злокобног Седмог батаљона, чије су припаднике регрутовали садашњи коалициони партнери Дритана Абазовића“, наводи се у саопштењу.

Покушај правдања пред грађанима Црне Горе, поређењем ДФ с десничарском, националистичком немачком партијом АФД је, сматрају у ДПС-у толико неумесан и показује Абазовићево „лицемерје или апсолутно незнање“.

Уз појашњење шта је АФД за Немачку, из ДПС-а тврде да је Абазовићево лукавство да свој, какко кажу, „срамни чин колаборирања са партијама које славе четничку идеологију, застрашују и нападају националне мањине, величају друге државе а своју не признају, подведе под неку нормалну европску праксу, не може проћи и представља само јалово потцењивање интелигенције гледалаца“.

Нема, кажу, код Абазовића и његове УРА ничега ни зеленог, ни грађанског ни црногорског.

За ДПС су то све били предизборни мамци употребљени да се део бирача, који се из различитих разлога не слажу са политиком актуелног државног руководства, превари и да се њихови гласови предају, како тврде, „клерикалној, националистичкој опцији која не крије да сања “српски свет“, са преполовљеним бројем Црногораца и доминацијом једне нације“.

„Све је то јасно и много мање политички писменима, од Дритана Абазовића. Зато је његова улога још бесчаснија“, кажу из ДПС-а, уз поруку да ће та партија, као појединачно најјача, редовно „раскринкавати сваки, овакав и сличан покушај лицемерја, замене теза или отвореног лагања како би се сакрила права улога УРА – тројанског коња великосрпског национализма“