Прочитај ми чланак

А СРБИЈА? Шпанија прети бојкотом Загребачког Самита због ућешћа Косова

0

Шпанија прети бојкотом Загребачког Самита због ућешћа Косова, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из поузданих извора у Мадриду, Загребу и Бриселу.

Шпански званичници су, према сазнањима радија, упозорили домаћине самита да неће учествовати на скупу на коме Косово има равноправни статус са осталим земљама Западног Балкана.

Из више извора потврђено је да су дипломате из осталих земаља чланица ЕУ обавештене да је могуће да Шпанија прескочи Загреб.

Шпанска влада не жели да се званично огласи око могућег неучешћа јер се чека формална позивница од организатора. Њена форма ће највероватније бити кључна за свеобухватно учешће на самиту, и ту највероватније, главну улогу има протокол који треба да пронађе адекватну формулу.

“Још је рано за потврђивање учешћа премијера јер и даље нисмо добили позивницу хрватског председништва. Чим она буде примљена, ми ћемо бити у могућности да потврдимо да ли ћемо учествовати”, стоји у писаном одговору шпанског Сталног представништва при ЕУ.

Загребачки самит ће бити одржан између 6. и 7. маја и требало би да представља врхунац хрватског председавања која од 1. јануара први пут у историји води ротирајући шестомесечни мандат на челу ЕУ.

Хрватско председавање намерава да овим самитом потврди европску преспективу за све земље региона. Шпанија је једна од пет држава ЕУ које не признају независност Косова, док су је 23 чланице признале.

Влада у Мадриду на свим скуповима на европском нивоу оспорава равноправно ућешће Косова, а и раније је бојкотовала слична окупљања.