Прочитај ми чланак

А САД И ЗВАНИЧНО: Победу носе Додик, Комшић и Џаферовић

0

Према првим званичним резултатима ЦИК БиХ, на изборима за чланове Председништва БиХ победили су Шефик Џаферовић, Жељко Комшић и Милорад Додик.

Додик је освојио највећи број гласова – 55,15 одсто, док је Младен Иванић освојио 41,98 одсто гласова, показују подаци Централне изборне комисије БиХ, на основу гласова са 43,42 одсто бирачких места.

Foto: Tanjug/AP

У утрци за бошњачког члана Председништва БиХ највише гласова освојио је кандидат СДА Шефик Џаферовић и то 37,97 одсто гласова док је Жељко Комшић освојио више од 49 одсто од пребројаних броја гласова.

Председник Централне изборне комисије Бранко Петрић рекао је да званични подаци показују да је одзив бирача на нивоу БиХ био 53,36 одсто, док је у Републици Српској био нешто већи – преко 57 одсто.

Иза Џаферовића је кандидат СДП-а Денис Бећировић с 33,40 одсто, док је на трећем месту кандидат СББ-а Фахрудин Радончицј с 12,35 одсто гласова. Независни кандидат Мирсад Хаџикадић је освојио 8,55 одсто гласова, Сенад Шепић 6,13 одсто те Амер Јерлагић 1,59 одсто.

У утрци за члана Председништва из реда хрватског народа, иза Комшића је Драган Човиц са освојених 38,66 одсто гласова.

Кандидаткиња ХДЗ-а 1990 Дијана Зеленика освојила је 6,92 ошто гласова, док је кандидат Наше странке Бориша Фалатар освојио 3,23 одсто, а Јерко Иванковић Лијановић 1,72 одсто.

Претходно је кандидат Савеза независних социјалдемократа (СНСД) за српског члана Председништва БиХ Милорад Додик прогласио победу.

Он је рекао да је освојио 70.500 гласова више од противкандидата из Савеза за победе Младена Иванића.Према његовим речима, на основу 85 одсто пребројаних гласова освојио он је освојио 330.890 гласова, а Иванић 260.197 гласова.

Додик је рекао да је Иванића коштала „његова калкуланстка политика“ и да му неће помоћи ни британска ни америчка амбасада.

Пре објављивања Додиковог тријумфа на изборима за српског члана председништва, лидер Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић рекао је да је исход ових избора веома неизвестан и о томе ко ће бити победник ових избора одлучиће, како је рекао, фото финиш.

Кандидат СДА за члана Председништва БиХ Шафик Џаферовић после проглашења победе изјавио је да БиХ је данас потврдила свој демократски капацитет.

Жељко Комшић из Демократског фронта поручио је Хрватима у БиХ да не страхују од чињенице да ће их представљати у Председиштву БиХ.

“Драги Хрвати, не страхујте од чињенице да ћу ја бити у Председништву. Желим да захвалим свим људима који су поклонили поверење мени. Желим да знате да сам ја ту како бих служио свим грађанима наше земље. Драги Хрвати у Херцеговини, Желим да знате да сам ја ваш легитимни представник и не треба да имате страх од чињенице да ћу ја бити у Председништву БиХ наредне четири године“, рекао је Комшић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!