Прочитај ми чланак

А ПОСЛЕ? Сервер: Вучић неће признати Косово пре избора 2022, а ове године…

0

Амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер изјавио је на Велики петак да Србија треба да пристане на чланство тзв. Косова у Уједињеним нацијама и да успостави формалне односе са Приштином на дипломатском нивоу, а да САД, Велика Британија и ЕУ морају да инсистирају на целовитости БиХ и уставним променама у тој држави.

Сервер је на свом блогу „peacefare.net“ предложио сопствени нон-пејпер за Западни Балкан, у којем је навео да су суверенитет и територијални интегритет свих држава у региону неупитни, уз инсистирање на поштовању права мањинских народа.

„За Запад је важно да делује сада, јер руско стварање проблема и кинеско финансирање поткопавају демократизацију Србије, поново успостављају регионалне амбиције Београда, слабе Црну Гору и босанску државност. Ако регион остане у тренутном стању, можемо да очекујемо растућу нестабилност, етничке сукобе, слабост држава, повећане миграције становништва и раст ауторитарности“, написао је Сервер.

Он је оценио да дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ готово да није донео напредак током протеклих осам година, пре свега јер су га ометале поделе између Вашингтона и Брисела.

Не треба журити са оживљавањем дијалога. Председник Вучић јасно је рекао да неће признати Косово као независну и суверену државу пре следећих председничких избора у Србији, у пролеће 2022. године. До тада је потребна година (2021) за припрему терена у ЕУ, као и у Србији и на Косову, за нормализацију на темељу узајамног признавања“, офирао је Сервер када је Вучић обећао независно Косово у име Србије.

Сервер је предложио да „време до признања независности“ Србија искористи подстицањем  расправе о томе „како је и зашто изгубила суверенитет над Косовом“ под некадашњим лидером Слободаном Милошевићем и зашто он не може да буде враћен.

У преводу, убедите народу да је за све крив Милошевић и признајте Косово…

За политичаре на Косову је предложио да поведу расправу о обезбеђивању права српског становништва и Српске православне цркве, али и о томе зашто унија с Албанијом није само лоша идеја, већ и деструктивна, сматра Сервер.

„Дијалог под покровитељством ЕУ требало би наставити када обе стране буду спремне, али једино ако су спремне на узајамну подршку, уместо да се међусобно поткопавају на сваком кораку, као што то чине данас“, навео је Сервер.

Према његовим речима, нема наде да ће Босна и Херцеговина моћи да постане функционалнија држава без уставних промена, које треба да ослабе, ако не и да елиминишу, гушење у управљању државом етнички дефинисаним странкама.

„Пут напред назначен је у одлуци Европског суда за људска права у предмету Сејдић-Финци и другим судским пресудама. Сви појединци морају да имају право на било који положај у држави без обзира на етничку припадност, а сви градјани би требало да имају право да гласају за кога желе, без обзира на етничку припадност“, рекао је Сервер.

Навео је да треба уклонити аранжмане за поделу власти у БиХ који осигуравају власт етнички дефинисаних политичких странака, заједно с непотребним нивоима управљања који углавном постоје како би тим политичким странкама било осигурано покровитељство и могућност за корупцију.

Додао је да би то требало да спроведе Високи представник у БиХ, уз недвосмислену подршку САД, Велике Британије и ЕУ, који треба одлучно да се супротставе антидемократским интервенцијама суседних земаља.

Сервер је навео и да би на целом Западном Балкану требало радити на смањивању баријера у трговини, кретању људи, услугама и улагањима.

„Јединствено регионално тржиште није замена за приступање ЕУ. Оно ће побољшати конкурентност, повећати приходе и ојачати медјузависност, док се чека на побољшање услова за проширење ЕУ. Тај дан ће доћи: након што продје пандемија корона вируса и с њом повезана рецесија, Европа ће тражити јефтинију радну снагу и повећану конкурентност, као што је то било у Источној Европи након пада Берлинског зида. Балкан је очити извор. Балканске државе које нису чланице ЕУ сада би требало да се припреме за то“, написао је Сервер.