Прочитај ми чланак

БРАНИО НЕЗАВИСНОСТ СРБИЈЕ: Руски амбасадор реаговао на изјаву америчког сенатора

0

Морамо да објаснимо народима на КиМ и у Србији да је споразум, који им се можда не допада, у њиховом најбољем интересу, изјавио је амерички сенатор Рон Џонсон, који је прошле недеље посетио и Београд и Приштину. На ову његову изјаву реаговао је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који је у јавности препознат као "специјалац" председника Владимира Путина за овај део света.

Џонсон је за украјински сервис Гласа Америке поручио да је на лидерима у Београду и Приштини да одлуче да ли могу да постигну споразум.

– Оно што могу да кажем јесте да је ово моја четврта посета региону, да сам се састао са обојицом председника, председник Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је ово девети пут да смо се састали. Протеклих неколико година сам доста ангажован на овом питању – казао је сенатор Џонсон.

Према његовим речима, и Приштина и Београд очекују „веће америчко лидерство“ у преговорима.

– Мислим да ћемо им га понудити, али не у смислу наметања и притиска, већ само подршке њиховим напорима и стварању услова“, у којима ће моћи да рачунају на подршку САД и ЕУ пошто постигну договор – казао је Џонсон.

Он је додао да је потребно указати свим грађанима и на Косово и у Србији „да је договор у њиховом најбољем интересу и да ће бити много користи, у смислу даљих интеграција у европску економију, веће слободе путовања, успешније економије, јер када се постигне договор биће лакше привући стране инвестиције“.

Џонсон је закључио да управо зато треба да се превазиђе овај застој и нагласио да је донекле амерички задатак и задатак лидера да „грађанима продају можда не сам договор, јер би то можда било тешко, него његове предности и користи“.

Џонсон, иначе републиканац и бизнисмен из Висконсина, који је пре мање од деценије ступио на вашингтонску политичку сцену, у америчком Сенату је члан Комитета за спољне послове и председавајући Подкомитета за Европу и регионалну безбедносну сарадњу, а председавајући је и сенатског Комитета за унутрашњу безбедност и владине послове.

Важи за једног од кључних Трампових људи и човека задуженог за специјалне мисије.

На његову изјаву реаговао је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који је у јавности препознат као „специјалац“ председника Владимира Путина за овај део света.

– Зачуђује да постоје људи, чак и врло утицајни, попут америчког сенатора Рона Џонсона, који знају боље од читавих народа како треба да се живи. Време, када су народима објашњавали шта је за њих добро, шта је лоше, шта је неприхватљиво, већ давно је отишло у неповрат – написао је Боцан-Харченко на Твитеру.

Иначе, ово није први пут да руски амбасадор на овој друштвеној мрежи коментарише изјаве америчких званичника.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!