Прочитај ми чланак

6 сенатора САД тражи да НАТО окупира БиХ ако Русија не гласа за нови мандат Еуфора

0

Фактички тврде да су Еуфор (или НАТО) у БиХ - део националне безбедности БиХ

Група америчких сенатора предложила је доношење закона којим би се обезбедило да НАТО распореди војну мисију у БиХ ако Русија буде блокирала наставак мандата ЕУФОР-а у новембру ове године.

Сенатори траже да „САД искористе свој утицај у НАТО да охрабри планирање и подршку међународних војних снага за одржавање безбедног окружења у БиХ, посебно ако Русија блокира наставак мисије ЕУФОР-а на седници Савета безбедности УН-а те да се ојача штаб НАТО у Сарајеву“, преноси Кликс.

У контексту ситуације на западном Балкану, сенатори између осталог наводе да је одржавање пуног мандата ЕУФОР-а у БиХ као дио националне безбедности у интересу Сједињених Држава.

Охрабрују се НАТО и ЕУФОР да обнове мандате „због безбедносне ситуације у БиХ“ и да се „проактивно укључе у осигурање сигурног окружења, посебно у сектору одбране“.

Шест сенатора који стоје иза ове иницијативе траже и сет антикоруптивних механизама као и алате за спречавање ширења руско-кинеског утицаја на Балкану.

– Шест земаља западног Балкана (Албанија, БиХ, Косово, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Србија) чине плуралистичку, мултиетничку регију у срцу Европе која је кључна за европски мир, стабилност и просперитет – навели су.

Траже и пуну подршку БиХ на путу ка добијању кандидатског статуса за чланство ЕУ и неопходним реформама које треба да спроведу власти.

Наводи се и да је наставак мира, стабилности и просперитета на западном Балкану директно везан за прилике за демократски и економски напредак становника ових шест земаља.

Иза ове иницијативе стоје сенатори Џини Шахин, Роџер Вицкер, Том Тилис, Дик Дурбин, Бен Кардин и Крис Ван Холен.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!