Прочитај ми чланак

10 разлога за нелегитимност референдума

0

Јуче одржани референдум о промени Устава за Покрет за преокрет је нелегитиман из најмање 10 разлога.

Први је да је одлуку о референдуму и референдумском питању утврдила нелегална и нелегитимна Скупштина Републик Србије, без учешћа опозиције.

Други разлог је у чињеници да није било могућности јавног образлагања ставова против измена Устава на Јавном сервису и на другим телевизијама и медијима са националном фреквенцијом.

Трећи разлог је немогућност контроле референдумског процеса од стране опозиције и међународних посматрача.

Четврти разлог је у чињеници да преко 90% гласача није знало за шта се гласа на референдуму и да је Републичка изборна комиисја у писму гласачима сугерисала да се гласа за измене Устава Републике Србије.

Пети разлог је веома мала излазност на референдум и чињеница да је мање од 18 % бирачког тела подржало предложене уставне промене.

Шести разлог је гласање мимо бирачког места у изузетно великом проценту и мимо законских оквира.

Седми разлог је немогућност гласања на делу територије Републике Србије – на Косову и Метохији.

Осми разлог је велики број неправилности на бирачким местима као што су гласање за друга лица, гласање и потписивање од стране чланова бирачких одбора и бројне друге неправилности.

Девети разлог су нерегуларности у раду Републичке изборне комисије и нетранспарентост око укупних резултата референдумског процеса.

Десети разлог је у неуставном преузимању надлежности председника Републике улоге Републичке изборне комисије.

Има и других разлога: неомогућавање гласања у дијаспори, епидемиолошки разлози и други. Већина од ових разлога угрожава и легалност референдумског процеса.