Прочитај ми чланак

„1 од 5 милиона“: СзС да не постане сигурна кућа за прелетаче попут Белића и Соче

0

"Да ли су испитане биографије оних бивших кадрова СНС-а који су, видевши да им брод тоне, похрлили у странке садашње опозиције? Сигурно да има и ту поштених људи, али раздваја ли се жито од кукоља? Тако бисмо имали само 'препакивање'. Као што је после пада Демократске странке са власти СНС постала сигурна кућа за разне Весиће и Триванке, тако би и нека нова власт отворила своја врата за прање биографија разних Белића, Соча и њима сличних. Понављамо, тако се не мења систем", наводи се у сапштењу "1 од 5 милиона".

Студенти под „Белићем и Сочом“ мисле на Предрага Белића, председника опоштине Алибунар, високи СНС функционер који је смењен са те функције 2018. године, а медији су писали да је више пута хапшен, између осталог и у акцији „Сабља“ 2003. године.

Други кога покрет „1 од 5 милиона“ у саопштењу спомиње је такође високи СНС функционер Иван Сочо (на фотографији доле поред Ђиласа на митингу Савеза за Србију), дугогодишњи директор ЈКП „Градске Пијаце“ под чијом ингеренцијом су биле све (Весићеве) реконструкције пијаца и изградња потпуно нове зграде Палилуске пијаце, а који је на то место дошао са места  директора Управе за ветерину, пре тога је био и СНС градски секретар за пољопривреду. Сочо је поднео оставку на место директора градских пијаца 2018. године, наследио га је његов заменик и дугогодишњи пријатељ Бојан Бајагић.

ŠTA RADI UGLEDNI FUNKCIONER SNS IZA LEĐA ĐILASU NA PROTESTU? Ova fotografija zaprepastila je sve

Покрет „1 од 5 милиона“ оценио је да Савез за Србију (СзС) и друге опозиционе организације не би у своје редове требало да примају компромитоване бивше чланове владајуће странке, а да би у супротном лустрација коју би спроводили „врло вероватно била селективна и не би се односила на оне који би успели на време да пребегну“.

Представници покрета су поздравили креирање „Беле књиге“ о корупцији у Београду, али и поставили питање да ли ће се из ње избрисати биографије оних који су чланство у владајућој Српској напредној странци (СНС) „заменили за приступницу (СзС)“.

„Да ли су испитане биографије оних бивших кадрова СНС-а који су, видевши да им брод тоне, похрлили у странке садашње опозиције? Сигурно да има и ту поштених људи, али раздваја ли се жито од кукоља? Тако бисмо имали само ‘препакивање’. Као што је после пада Демократске странке са власти СНС постала сигурна кућа за разне Весиће и Триванке, тако би и нека нова власт отворила своја врата за прање биографија разних Белића, Соча и њима сличних. Понављамо, тако се не мења систем“, наводи се у сапштењу.

Покрет „1 од 5 милиона“ је, како се наводи, „поставио питање и о временском опсегу „беле књиге“, с обзиром да је потпредседник Народне странке Никола Јовановић рекао да ће она бити „основа за утврдјивање кривичне одговорности градских функционера у претходних шест година“.

„Зашто за само последњих шест година? Зашто не и раније? Да ли је то онда реплика напредњачке праксе, која је, пак, реплика њених претходника, по принципу ‘кажњавамо само оне који нису наши и који нису из нашег времена’? Да ли је то правда постала селективна?“, додаје се у саопштењу.

Вучић да не прави митинг у Врању

Покрет „1 од 5 милиона“ захтева од председника Српске напредне странке Александра Вучића да обустави припреме за најављено „спонтано окупљање“ више хиљада људи 30. маја у Врању, новом жаришту коронавируса, којим Вучић планира да означи почетак своје предизборне кампање.

Покрет тврди да СНС за окупљање у Врању планира, као и до сада, да аутобусима довози људе из других градова. Они су оценили да је опасно што своје митинговање режим заказује баш у Врању, које последњих дана важи за жариште коронавируса.

„Већ смо видели на примеру Ваљева како изгледа такво режимско поигравање људским животима, када је на почетку епидемије Вучић довео „спонтано окупљене“ да му аплаудирају испред Крушика, а потом је овај град постао српски Вухан“, наводи у саопштењу Покрет „1 од 5 милиона“ и пита ко ће бити крив ако након Вучићевог митинговања дође до још већег скока броја новозаражених не само у Врању, већ и у целој Србији.