Прочитај ми чланак

1 од 5 милиона: Нема слободних избора без усвајања свих препорука стручног тима

0

Поводом организације серије округлих столова Факултета политичких наука и Фондације за отворено друштво у вези предстојећих парламентарних и локалних избора који би требало да се одрже 2020. године #1од5милиона поручује да је дијалог пожељан иако је дошао касно, али мора бити транспарентан.

„Још једном јасно кажемо да без испуњења свих тачака произашлих из препорука стручне комисије нема слободних избора. Нећемо шаргарепе, хоћемо испуњење захтева у противном позивамо на активан бојкот“, наводе у данашњем саопштењу.

Фото: Твитер

#1од5милиона наводи да подржава дијалог као кључ демократског система, који мора бити отворен за читаво друштво.

„Дијалог о изборима тиче се свих грађана Србије који бирају политичке опције под одређеним изборним условима , а не само политичких опција који учествују у изборној трци. Опозиција је учествовањем на овим сесијама показала да је отворена за дијалог и разговор на тему импелемнтације препорука стручног тима“, додаје #1од5милиона.

Стручни тим испред грађана који учествују на протесту #1од5милиона написао је 42 препоруке у областима како медија, тако и изборног процеса, које би их начиниле фер, слободним и поштеним.

„У оквиру поменутог дијалога важно је расправљати о већ написаним препорукама, коју се могу применити и уврстити у постојећи законодавни систем у кратком временском периоду. Одступања од било које тачке препорука стручног тима значило би смањити већ минималне границе за нормално функционисање изборног процеса и медија. Све тачке препорука прихваћене од стране политичких опција, синдиката и других потписника Споразума са народом, морају бити испуњене“, додају у саопштењу.

Сређивање бирачког списка, администрације и изборног процеса без довољног присуства у медијима даје минималан, или никакав ефекат на изборе, сматрају они.

Напомињу такође да медији који су контролисани седам година укључујући све медије и националне фреквенције које су у приватном власништву кроз кратко време и дијалог од неколико сесија није могуће отворити за све стране мишљења у овом друштву, те је стога је бојкот једина тренутна опција.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!