Прочитај ми чланак

„1 од 5 милиона“: Нема преговора са Вучићем, бојкот избора

0

Протест "Један од пет милиона" одржаo се 37. пут у Београду. Иако није било планом предвиђено да протестна шетња прође поред Председништва Србије, колона грађана је мимо највљене руте туда ипак прошла.

Са протеста „Један од пет милиона“ у Београду, један од његових организатора, Срђан Марковић, позвао је бојкот предстојећих избора, заказаних за пролеће и рекао да нема преговора и округлих столова са председником Српске напредне странке и државе Александром Вучићем.

„Избори ће изгледати као кад су нас тукли у суботу испред зграде Председништва“, рекао је Марковић, подсетивши на догадјаје током претходног протеста Један од пет милиона.

Марковић је поручио Вучићу да нема потребе да се плаши „јер га нико неће тући“.

Он је рекао да је Вучић „узурпирао власт, бојкотује здрав разум, бојкотује све нас и зато нема преговора ни округлих столова јер ми волимо Србију“.

Према његовим речима, у оваквој атмосфери у друштву није могуће да постоје фер избори.

„Разоктићемо све лажи и преваре и за све лоповлуке ћете ићи у затвор, тако ће се у Србији почети да се вреднује професионализам“, рекао је он и најавио да се иде ка Председништву.

Организатори протеста саопштили су да је данашње окупљање, 37 по реду у Београду, посвећено борби против насиља и пребијања неситомишљеника власти, родне равноправности али и понижавања војске које спроводи Вучић.

Организатор је подсетио да су Марковића проше суботе „припадници војне полиције Кобре ударили и пребацили преко ограде испред зграде Председништва“.

Испед Председништва ограда је уклоњена, а испред згаде су биле распоређене припаднице Кобри, како је председник Србије претходно и најавио.

Иако није било планом предвиђено да протестна шетња прође поред Председништва Србије, колона грађана је мимо највљене руте туда ипак прошла.

Окупљени носили су транспаренте „АВ кријеш се иза жена. Изађи на дијалог“, „Пљачка пензионера није реформа“, „Стоп лажима, буди нормалан“, „Отровне кобре гамижу“, „Курјачићеве кобре бију“, „Преваранти враћајте отете паре пензионерима“ и фотографије обезбеђења испред председништва на којима је писало „Ови су тукли људе“.

Међу окупљенима су били и председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, представник Двери Југослав Кипријановић, председник општине Стари град Марко Бастаћ и председник Нове странке Зоран Живковић.

Око зграде Председништва учесници протеста Један од пет милона раширили су, по земљи, паное на којима су исписање 42 препоруке за слободне и фер изборе.

Испред згаде је, као обезбеђење, шест припадница војне јединице Кобре.

Учесници протеста Један од пет милиона раширли су по земљи, око зграде Председништва, паное на којима су исписане 42 препоруке за слободне и фер изборе.

Испред згаде је, као обезбеђење, било шест припадница војне јединице Кобре.

Учесници протеста су, након што су оставили те поруке, наставили ка згради Радио телевизији Србије, где су завршили протест позивајући новинаре те медијске куће да професионално обављају свој посао.

Представница организације „Један од пет милиона“ Мила Јовановић позвала је запослене Радио-телевизије Србије (РТС) и новинаре те куће да по савести обављају свој посао и не буду саучесници у пропасти Србије.

Она је рекла да РТС није добро извештавао о пребијању демонстранта Срђана Марковића. „Да ли је РТС позвао овог младог човека да каже шта се десило? Да ли је РТС обављао свој посао како треба, наравно да није“, рекла је Јовановић.

Казала је и да је председник Србије Александар Вучић „театрално“ склонио ограде а да су му они као ограде донели захтеве.

„Једина ограда између њега и нас је закон, а због закона ви сте на улицама већ девет месеци“, рекла је Јовановић. Код РТС су запаљене бакље, а грађани су узвикивали „РТС-СНС“. Организатори су позвали демонстранте да прођу поред Трга Николе Пашића и поздраве власницу Канала 9 Мају Павловић која штрајкује глађу.

Протест Један од пет милиона завршен је вечерас подршком власници новосадског Канала 9 Маји Павловић, која штрајкује глађу од понедељка у центру Београд.

 

Протест је завршен код зграде Радио телевизије Србије где су учесници протеста позвали запослене да обављају свој посао професионално.

Претходно су, у протестној шетњи, прошли крај зграде Председништва где су оставили паное са исписаним пропорукама за фер изборе.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!