Прочитај ми чланак

Шут-карта: Јелица Курјак која је учествовала у рушењу Путина лети из Москве

0

У МИП најављују да ће испитати случај Јелице Курјак, која је учествовала у рушењу Владимира Путина, а да ће након тога и реаговати

У Министарству спољних послова кажу да су упознати с наводима које је објавио Курир да је амбасадорка Србије у Русији Јелица Курјак учествовала у рушењу председника Владимира Путина и актуелног режима. Тачније, да је током председничке кампање у званичне посете примала опозиционе лидере, док је њена ћерка чак учествовала у протестима. Сада због њених поступака нико од руских званичника не жели да је прими.

– Није познато да се руска страна икад званично обратила Београду с примедбама на рачун амбасадорке Јелице Курјак. Свакако да је у току распитивање о информацијама изнетим у Куриру и када се дође до закључка, биће и формалне реакције Министарства иностраних послова – наведено је у писаном одговору информативне службе МИП. Иначе, како Курир сазнаје у овом министарству, постоји велика шанса да због овог скандала дође до смене актуелне амбасадорке.

Бивши дипломата Владислав Јовановић нагласио је да, уколико се утврди да је амбасадорка Србије у Москви водила политику мимо државне, хитно треба покренути поступак за њену смену.

– Јавна је тајна, и то сви знају, да је на место амбасадора дошла на изричит захтев бившег председника Бориса Тадића. Она је у Москви била отправник послова, а то свакако није искуство за дипломату који ће вас представљати у тако важној земљи. МСП би морао да се огласи јер Србија у овом тренутку много полаже на своје добре односе с Русијом, тако да нам таква врста проблема уопште не треба – истиче он.

 

Дипломате очи и уши државе

Бивши дипломата Предраг Симић каже да конкретан случај не може да коментарише из личних разлога, али напомиње да амбасадор мора бити и очи и уши државе.

– Важно је да у велике земље попут Русије шаљемо дипломату у кога председник, премијер и Влада имају поверење да ће на прави начин пренети њихове ставове – истиче Симић.

 

( Курир )