Прочитај ми чланак

Црногорска власт спрема пљачку СПЦ и свих Срба у Црној Гори

0

Мило и Ранко спремају отимачину имовине СПЦ
ДПС и СДП настављају са кршењем вјековних права Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори. Из врха коалиције према сазнањима „Вијести“ најављено је да ће се актуелна власт позабавити положајем Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори и имовином регистрованом на њено име, ако побједе на парламентарним изборима.

У коалиционом уговору, у дијелу о политичким и уставним питањима, стоји формулација да су „сви, укључујући и вјерске заједнице у обавези да поштују законе и Устав Црне Горе“. Она се суштински се односи на положај и имовину коју је Митрополија црногорско приморска успјела да, према тумачењу у дијелу владајућих структура, незаконито укњижи на своје име.

 „То није питање цркве, већ владавине права и закона који морају да буде исти за све. Ту нема идеолошке расправе“, казао је извор „Вијести“ из врха владајуће коалиције.

У ДПС-СДП коалицији планирано је доношење закона о положају вјерских заједница, а намјера је да се у закон угради одредба према којој би вјерске заједнице могле дјеловати на територији Црне Горе, само ако буду регистроване код надлежних институција у Црној Гори.

Извор из владајуће коалиције рекао је да постоји могућност и да се у закон угради рјешење према којем би регистар вјерских заједница водило Министарство унутрашњих послова.

Подручне јединице Управе за некретнине од почетка 90-тих година прошлог вијека на СПЦ у Црној Гори регистровале су око 40 цркава и храмова са земљиштем. СДП, који контролише Управу за некретнине, поништио је преко те институције дио тих рјешења, али те одлуке нису прошле код Министарства финансија. Коначну одлуку о укњижби храмова, цркава и земљишта донијеће Управни суд.

 

Отворена мржња и пакост  СДП-а према СПЦ
Очигледно је да је намјера о регистровању и провјери имовине СПЦ у Црној Гори дио предизборне коалиционе трговине ДПС-а и СДП-а.

СДП је главни иницијатор дискриминације и ширења мржње према СПЦ, а довољно је сјетити се прогона свештиника СПЦ из Црне Горе, које је наредио МУП ЦГ на чијем је челу министар Иван Брајовић, функционер СДП-а.

 

(srbel.net)