Прочитај ми чланак

ЦИА хвалила и плаћала српске „отпораше”!

0

srdja-popovic01apfoto-darko-vojinovic01_f

(Блиц)

На сајту Викиликса објављена је интерна имејл преписка запослених у америчкој организацији за геополитичку анализу „Стратфор”, у медијима називаној и “ЦИА у сенци”.

Један од актера који се помињу у мејловима је Срђа Поповић, некад истакнути члан “Отпора”, а данас извршни директор Центра за примењену ненасилну акцију и стратегије (ЦАНВАС), за коју се у мејловима тврди да широм света обара диктаторе и аутократске режиме који нису по вољи САД.

У мејловима писаним између 2007. и 2010. године, активисти ЦАНВАС-а се описују као бивши припадници “Отпора”, “клинци” који су, након што су оборили Милошевића, обукли одела и основали ЦАНВАС.

“То је импресивна група. Оду, поставе ‘радњу’ у некој држави и покушавају да руше режим. Када се употребе правилно, моћнији су од борбене групе носача авиона”, пише о ЦАНВАС-у у једном од мејлова радника “Стратфора”, објављеним на сајту “Викликса” 15. новембра.
 

Акције отпораша

– Грузија 2003: Обука покрета “Кмара“ који је покренуо револуцију
 
– Украјина 2004: Обука покрета “ПОРА” који је покренуо наранџасту револуцију
 
– Либан 2004: Обука група које су извеле “Кедар револуцију” и организовале демонстрације милиона
 
– Египат 2011: Обука покрета “6. април” и грађанских група које су одиграле кључну улогу у смењивању Мубарака
 
– Малдиви 2008: Изборна победа против диктатора Гајума. Мухаме Рашид Ани изабран за демократског председника.

У једном од мејлова, кључни људи у “Стратфору” расправљају о изворима финансирања ЦАНВАС-а и закључују да та организација добија “много америчких средстава”.

“Немам детаље, али сам причао с неким људима који лобирају за њих да добију више новца, као што је Мајк МекФол са Хувер института (данас амерички амбасадор у Русији, прим. нов.)”, пише у једном од мејлова.

Даље се наводи да су “Отпор” финансирали, између остлаих, “Freedom house”, Међународни републикански институт, Институт за отворено друштво, УСАИД и Амерички институт за мир.

“Пошто су ЦАНВАС у основи исти људи као ‘Отпор’, сигуран сам да су им отворене исте авеније $$$”, закључује се у поруци.

Шта је “Стратфор”, односно “ЦИА у сенци”, хтео од бивших српских отпораша, данас у ЦАНВАС-у? Две ствари – информације и контакте на терену, будући да су се активисти ЦАНВАС-а појављивали као промотери ненасилног отпора у многим кризним жариштима широм света.
 
Један од аналитичара “Стратфора” наводи у мејлу да чланове ЦАНВАС-а познаје од 2007.године и да му шаљу информације о Венецуели, Грузији и Србији.
 
“Идеја је да скупимо мрежу контаката кроз ЦАНВАС, контаката које ћемо затим контактирати независно”, наводи се у једном од мејлова радника “Стратфора”.

 

Стратфор о српским „отпорашима“

– Клинци који су оборили Милошевића, па обукли одела и основали организацију ЦАНВАС;

– Импресивна група људи. Кад се правилно користе, јачи су од борбене групе носача авиона;

– ЦАНВАС добија “много америчких средстава”. Обарају диктаторе који нису по вољи САД;

– За финансирање ЦАНВАС-а је лобирао и садашњи амерички амбасадор у Русији.