Прочитај ми чланак

Србија између Велике Албаније и нове Аустроугарске

0

Србија је ових дана дочекала да представници оне државе која је својевремено наредила бацање српске деце под залеђени Дунав у Новом Саду, сада захтева „поштовање војвођанске аутономије и њених права“.

Управо то је од нове Владе Србије затражио државни секретар у Министарству спољних послова Мађарске Жолт Немет. Он је још рекао да су разумљива страховања војвођанских Мађара од представника нове власти у Србији, због историјског искуства из 1990-их година.

„Српска напредна странка – не заборавимо – произашла је из Српске радикалне странке чији је вођа Војислав Шешељ био једна од кључних фигура бруталног етничког чишћења у периоду ратова. Ако овоме још додамо да је нови премијер био портпарол Слободана Милошевића, свакако је разумљива извесна забринутост“, казао је Немет.

Сада више нема дилеме. Нови фронт цепања Србије биће управо Војводина, где се увелико одиграва сценарио већ виђен на Космету током осамдесетих година прошлог века или у Словенији уочи распада Југославије.

Ненад Чанак је већ постао нови Азем Власи. Не прође ни неколико дана, а да лидер ЛСВ не тражи „интернационализацију војвођанског проблема, због кршења људских права“. Тражи се и промена Устава Републике Србије, којом би се најпре одстрани Космет из састава Србије, а затим и дала крила епаратистичком пројекту у Војводини.

Не би требало никога да изненади, ако Чанак, попут некада Власија на Косову, организује демонстрације уз повике „Војводина република“. Инцидената попут оног на „Егзиту“ када је раширен транспарент „Добродошли у Нови Сад, главни град Војводине“, ће бити све више у наредном периоду.

Други спин, који је увелико у току је „словенизација“ Војводине. Он се реализује разним пласираним лажима по медијима, како „Војводина ради, а Београд се гради, ди су наши новци, Војводина је наразвијенији део Србије и не би требало да је остатак вуче на дно и у изолацију“… Другим речима, сценарио, који је успешно написан и у Словенији уочи распада Југославије.

Више нема дилеме да ће решавање такозваног војвођанског проблема бити нови услов за Србију на путу ка ЕУ Титанику, што је потврдио и Мајкл Девенпорт, амбасадор Велике Британије у Београду, који је изјавио како се нада да „Војводина неће постати препрека Србији на путу ка Европској унији“

Многи ће рећи да je независност Војводине немогућа, с обзиром на то да у њој живи већински српско становништво. Ако некоме ово звучи као немогућа мисија, довољно је да погледа како су Црногорци од, некада најпоноснијих Срба, постали „независна држава и нација“. Војвођанским Србима се већ намеће лажна застава, грб, култура…

Одакле дува ветар војвођанске независности? Пре свега, из Беча и Берлина. Аустријски медији последњих дана воде праву хајку против Србије, у којој управо потенцирају проблем северне српске покрајине.

Србија се тако на нашла између два велика пројекта новог светског поретка: стварања Велике Албаније на југу и нове Аустроугарске на северу, која би била економски и политички потчињена Берлину.

Алексеј Димитријевић