Прочитај ми чланак

Први шамар нове Владе косметским Србима

0

У ноћи када Србија добија нову Владу, косметски Срби су добили први шамар од новог премијера Ивице Дачића. Јер, узалудни су били сви вапаји из Митровице и захтеви и петиције да Београд одбаци штетне уступке Шиптарима, које је Борко Стефановић натоварио на врат држави Србији.

 

У првом излагању пред парламентом, Дачић је истакао да нова влада неће признати независност Косова али да је потребно срповести све што је договорено у дијалогу са Приштином.

 

"Влада Србије жели нормализацију живота свих грађана на територији Косова и Метохије. Потребно је спровести све оно што је договорено у техничком дијалогу са Приштином и наставити дијалог на политичком нивоу, уз учешће највиших државних функционера", рекао је Дачић.

 

Он је истакао да ће питање КиМ бити решавано мирним средствима, унапређењем дијалога, уз поштовање демократских решења. У том смислу прихватићемо резултате дијалога Београда и Приштине, који је постигла претходна Влада Србије у свим досадашњим разговорима.

 

Другим речима, „најевропљанин за 2009. годину“ претходних недеља је успешно прошао „брифинг“ код Филипа Рикера у Београду, а затим и у Берлину, па уместо да поништи штетне уговоре по српски народ, Дачић је у свом популистичко-демагошком пакету излагања, успео да убаци и неопходност наставка Борковим и Борисовим путем.

 

Посебно забрињава и то што је Србија добила премијера, који се јавно залаже за подлеу свете српске земље као „решење косовског проблема“.

 

У исто време док је Србима са говорнице обећавао благостање, светски медији (а наточито Асишијетед прес) извештавали су о томе како су на власт у Србији дошли „мрачни Милошевићеви људи, који би земљу могли да врате у прошлост“. Неко би могао да помисли: чим ови Дачића оволико нападају, није он уопште лош. Ипак, у питању су само плански смишљене пацке за новог премијера Србије. Зато Дачић мора додатно да се покаже наредних месеци, како би страни медији о њему лепо писали макар као што су некада о Тадићу.

 

Прве апалузе са Запада могао би да добије ускоро, када у Београд стигне нова ММФ мисија, иако је премијер претходних месеци одбацивао могућност новог задуживања. Ипак, како ствари стоје, и ово српско руководство наставиће са старом праксом: узимањем папрених кредита како би затворили буџетске рупе и купили социјални мир у време када ће на површину да избију проблеми Космета, па и Војводине…

 

 

Алексеј Димитријевић