Прочитај ми чланак

Поглед из Русије: Руковање Тадића и Тачија срамота за Србију и целу Европу!

0

Многи корисници Интернета могли су недавно да виде фотографију на којој се бивши председник Србије Борис Тадић рукује са косовским премијером Хашимом Тачијем, који је познатији као бивши лидер терористичке ОВК и умешан у илегалну трговину људским органима.

 

Кроација самит у Дубровнику којем су присуствовали Тадић и Тачи, српска страна званично је бојкотовала. Управо из разлога учешћа косовских фукционера у њему. Иницијатор бојкота био је будући премијер Србије Ивица Дачић. Ситуацију коменарише магистар историје, научни сарадник Института за славистику РАН, Михаил Јамбајев.

 

Стегнути руку човеку чије су руке до лаката у крви, то је срамота не само за Србију, већ и за читаву Европу. И то, приметите, признају не само националистички расположени Срби, већ и тако рафинирана дама као Карла дел Понте, која директно оптужује Тачија за умешаност у узимање органа од још живих Срба. Зато руковати се са њим стоји иза границе добра и зла.

 

Тема НАТО-а такође је разматрана на хрватском самиту у Дубровнику. Врло је индикативна изјава генералног секретара НАТО-а Андреаса фон Расмусена да је алијанса одиграла позитивну улогу у стабилизацији ситуације на Балкану. По убеђењу Расмусена, како би се очувао мир у региону, било је потребно сидро, и такво сидро је био управо НАТО.

 

Расмусен је човек са непомућеном свешћу. Оно о чему неки НАТО безвезњак мисли, али прећуткује, Расмусен говори отворено. Такве људе постављају на такве дужности управо зато да би они изјављивали ствари које прво неког шокирају, затим се претварају у норму. Велика ствар, Тачи је био умешан у трговину органима, али сада морамо да успостављамо везе са косовском влашћу! То је информационо пикирање које пробија некакве табуе и свести. Расмусен, осмехујући се, назива терористе, праве крваве убице, албанским борцима за слободу. И истовремено он нема ни капи саосећања за реалне српске жртве, убијене старце, жене и децу, о којима Расмусен не жели ни реч да каже. Тако се и дешава преформатирање информационог поља.

 

За време хрватског самита у Дубровнику чило се још много других занимљивих изјава. На пример, ево једне која је излетела из уста премијера Хрватске Зорана Милановића. Он је рекао да треба обратити посебну пажњу на то да држава постане држава свих грађана који у њој живе. Михаил Јамбајев сматра да се са тим може спорити.

 

Пре свега, овај господин треба да окрене речи према Босни и Херцеговини. Зна се да у Сарајеву Срба и Хрвата практично није остало, све сами муслимани. Исто је и у Хрватској. Они Срби који су тамо још преостали, често се подвргавају прећутном насиљу, прелазе у Србију. Може се још једном покушати да се Републиак Српска уједини са муслиманским окрвављеним баојнетом. Али плашим се да овог пута ништа неће успети. Српски дух у Републици Српској је прејак да би могла да се угуши ова формација. Зато што они имају одређену подршку Београда. При томе не само информациону и моралну, већ и техничку и војну.

 

И још једна карактеристичка изјава истог тог Зорана Милановића. Према речима хрватског премијера, потребан је наставак дијалога за све државе и све земље треба да буду сигурне да ће се њихов глас чути. Зашто тада Срби на Косову не могу да буду саслушани, а Албанци могу?

 

Зато што је то политика двоструких стандарда. Он може да изјављује све што хоће, све што му кажу, што му напишу. Јер политика се прави таквим гестовима као што је то исто руковање Тадића и Тачија. Или неким речима истог тог Расмусена, изреченим јуче или прекјуче. Ево у чему је суштина дешавања, а не у томе шта је неко негде гласно изјвио.

 

Било је то мишљење магистра историје, научног сарадника Института за Славистику РАН Михаила Јамбајева за Глас Русије.