Прочитај ми чланак

Опасне намере Турске према Балкану

0

Небојша Радмановић: Турска показује отворену жељу да буквално влада неким земљама на Балкану
После смене министра спољних послова БиХ Златка Лагумџије, то место ће, по принципу ротације, припасти Србину из РС, рекао је у интервјуу за данашње „Независне новине“ српски члан Председништва БиХ Небојша Радмановић.

Радмановић је навео да ће, уз захтев о Лагумџијној смени, бити и овај захтев РС, мада, како је истакао, још није договорено ни име ни партија из које ће бити будући шеф дипломатије.

Према његовим речима, и у овом сазиву Савета министара БиХ то место је требало да припадне Србину, али је РС попустила како би Савет био формиран.

„И видели смо како се то све завршило. Данас, кад је то поново у игри, ми ћемо инсистирати да то буде Србин из РС“, рекао је Радмановић.

Смену Лагумџије затражили су званичници РС, укључујући и председника тог ентитета у БиХ Милорада Додика, због инструкција које је дао Мисији БиХ при УН да на гласању у Генералној скупштини УН подржи резолуцију о Сирији којом се осуђује режим у Дамаску.

Радмановић је објаснио да је у овом случају реч о два проблема, од којих се један односи на догађаје у Сирији, а други на начин гласања и кршење Устава БиХ.

Говорећи о односу Београда и Бањалуке, после промене власти у Србији, Радмановић је изразио уверење да ти односи неће остати на истом нивоу, већ да ће бити појачани, у складу с Дејтонским споразумом и специјалним и паралелним везама.

На питање шта ће се десити ако ЕУ изгуби интерес за БиХ, а неки други се појаве, Радмановић је подсетио на интересе Русије и Турске које те земље ни не крију.

„Руси политички то и не изражавају посебно, али то раде економски, што и јесте најважније. Турска се више политички експонира и показује отворену жељу да буквално влада неким земљама на Балкану. А ЕУ спава“, рекао је он.

Радмановић је оценио да је само питање дана када ће Срби јасно рећи да не желе у ЕУ и додао да је иста ситуација и са припадницима муслиманске вероисповијести који воле Турску.

„Веома је реално да се овде са еврооптимизма пређе на евроскептицизам“, казао је он.

 

(Танјуг)