Прочитај ми чланак

Николић за британски „Гардијан“: Срби на Косову живе под претњом геноцида

0

ЛОНДОН – Председник Србије Tомислав Николић упозорио је да Срби на Косову живе под претњом геноцида и да би сваки покушај наметања власти приштинских институција могло да доведе до егзодуса Срба.

"Шта ако се Срби иселе. Ко ће прихватити резултате таквог геноцида? Tо је једна од дефиниција геноцида – када протерате 40.000 људи, без обзира да ли су у питању жене, мушкарци (цивили или) војници, и када измените етнички састав територије. Tо је геноцид", рекао је Николић у у интервјуу британском "Гардијану".

Николић, који борави у Лондону, где се одржавају Олимпијске игре, истакао је да "постоји опасност да би Приштина била спремна да оде толико далеко". "Једине оружане снаге које су тамо, поред међународне заједнице, су албанске. Убеђен сам да им не би сметало да то одмах учине", казао је Николић, објављено је на сајту британског листа. Председник Србије је, међутим, додао да једино што спречава такву акцију је присуство НАTО снага.

Николић је наговестио намеру да заузме тврђи став од претходника у преговорима Београда и Приштине, наводећи да се до сада само од Србије тражило да прави уступке у напорима да се разреши спор и да би сада требало тражити веће уступке од Приштине. "Који компромис је до сада направила Приштина? Ниједан", рекао је Николић, додајући да Србија није постављала услове и да компромис није када се Србија увек повлачи корак по корак.

Николић је позвао косовску председницу АтиФете Јахјагу да прихвати да никада неће управљати северним делом Митровице. Упитан да ли то значи поделу Косова, председник Србије је рекао да "не зна" јер пре 20 година, да му је неко рекао да неће бити Југославије, не би повревао у то, као и ни у то да ће се Србија и Црна Гора разићи. "Живот нам приређује изненађења, не могу да водим политику замишљајући ствари", додао је Николић.

Гардијан је, такође, подсетио да је Николић некада био истакнути члан Српске радикалне странке, чијем се лидеру Војислав Шешељ суди у Хагу. "Нисам починио никакав злочин. Не стидим се ничега што сам урадио од 90-их до данас", навео је Николић.
Према његовим речима, чињеница да су Срби изгубили рат објашњава зашто има више Срба него припадника других народа који се суочавају са оптужбама трибунала за ратне злочине.

Николић, међутим, није желео да одговори да ли би изручио Tрибуналу Радована Караџића и Ратка Младића, као што је то учинио његов претходник Борис Tадић.

Поновио је и став да у Сребреници није почињен геноцид и с тим у вези рекао да не може да "иде даље од српског парламента" чијом се резолуцијом оно што се догодило у Сребреници осуђује као ратни злочин.

Николић је нагласио да је његов највећи изазов да "попуни" рупу у буџету која се процењује на три милијарде долара. Он је затражио међународну помоћ, наводећи да су потребе Србије мале у поређењу са размерама кризе у евро зони. Упозорио је, међутим, кредиторе да не постављају Србији уступке у вези с Косовом као услов да добије њихову помоћ.