Прочитај ми чланак

Милорад Додик: БиХ неспособна да преживи

0

Београд – Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је у Београду да је БиХ „неспособна да преживи“ и да постоји само захваљујући подршци међународне заједнице.

„БиХ је у перманентној кризи што је доказ њене неспособност да преживи… Она постоји само зато што међународна заједница одржава привид њеног функционисања“, рекао је Додик новинарима после разговора са председником Србије Томиславом Николићем.

Председник РС је оценио да је „дошло време“ да Високи представник међународне заједнице у БиХ свим потписницима Дејтонског споразума поднесе извештај о свом раду, пошто је, како је казао, то предвиђено Анексом 10 тог споразума из 1995.

На питање о решењу кризе у БиХ Додик је рекао да се оно само „намеће“.

Говорећи о гласању министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије у УН за резолуцију о Сирији, Додик је казао да је министер прекршио Устав БиХ због чега треба да поднесе оставку.

„Лагумџија је прекршио Устав БиХ и међустраначки договор који смо имали приликом формирања Савета министара. Мој клуб, односно партија СНСД, покренуће у парламенту БиХ питање његовог разрешења“, казао је Додик.

Република Српска и Србија имају исти став према независности Косова и заједнички ће радити на унапређењу положаја српског народа на Косову, изјавио је Додик.

(Танјуг)