Прочитај ми чланак

И у Новом Саду ДС одлази у опозицију?

0

Могућа промена власти у Новом Саду
Млађан Динкић каже да се разговара о могућности "прекомпоновања" градске власти у Новом Саду, док се о тако нечем не разговара када је у питању Београд.


„Драган Ђилас је као носилац листе добио 37 одсто гласова Београђана и ту би било нелегитимно прекомпоновати власт, док у Новом Саду то није случај. Демократска странка је у Новом Саду остварила добар резултат, али далеко испод оног који гарантује сигурну власт", рекао је председник УРС за новосадски „Дневник".

 

Додао је да УРС нема одборнике ни у Београду ни у Новом Саду и рекао да износи своје мишљење, као и информације којима располаже.

„Ми нисмо политички заинтересовани за то шта ће се догодити у Новом Саду јер немамо одборнике и нећемо учествовати у тој новој градској власти, ко год да је формира, али имам информације да се размишља о томе, али не само за Нови Сад већ и за Сомбор и за неке друге градове у Србији, попут Лесковца", казао је Динкић.

 

Коментаришући спекулације о томе да нова владајућа гарнитура формирана на нивоу Србије неће мењати градску власт у Београду, јер заменик председника ДС-а и градоначелник Београда Драган Ђилас на тај начин добија подршку у унутарстраначкој борби за лидерско место, Динкић је рекао да га не занимају односи унутар ДС-а.

У Новом Саду је на власти коалиција ДС, Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ), и коалиције предводјене Социјалистичком партијом Србије (СПС).

 

ДС је на изборима освојио 18 одборничких мандата, ЛСВ, на чијој листи су били и кандидати Српског покрета обнове, 15, а коалиција око СПС-а седам мандата, тако да имају 40 од укупно 78 одборника.

Српска напредна странка освојила је 15 мандата, Ромска демократска странка шест, Демократска странка Србије, Српска радикална странка и Двери по пет, Савез војвођанских Мађара (СВМ) и странка Ниједан од понуђених одговора (НОПО) по један мандат.