Прочитај ми чланак

Историјске и политичке заблуде Дениса Бећировића

0

Потпредседник Представничког дома Парламента БиХ Денис Бећировић изјавио је да је јутрос упутио отворено писмо председнику Скупштине Србије Небојши Стефановићу протестујући, како је навео, због његовог става да је Република Српска држава.

 Приликом јучерашње посете председника Скупштине Републике Српске Игора Радојичића Београду, Стефановић је током обраћања новинарима, како наводи Бећировић, све време Републику Српску називао као државу и земљу.

 Бећировић је, у писму Стефановићу, навео да овакви ставови значе кршење Дејтонског мировног споразума, Устава БиХ, као и да штете изградњи добрих односа између БиХ и Србије.

 „Опасно је тврдити да је ентитет Република Српска држава“, поручио је Бећировић, пренела је Анадолија.

 „Република Српска никада није била држава, није ни сада и никад неће бити. Свако мора схватити да је БиХ трајна категорија и међународно-правно признати субјект и то би новоизабрани председник српске скупштине требало да зна“, истакао је Бећировић.

 Оваквом изјавом Бећировић је показао прилично историјско, али и политичко незнање. Јер, можда једног дана и не буде Републике Српске, али ће то бити само зато што ће се та земља са градовима Бањалуком и Требињем звати Србија!

 Бећиревићу као да није јасно да управо Босна и Херцеговина никада није била држава у својој историји, као што ни такозвана бошњачка нација заправо не постоји. Постојала је средњевековна српска држава Босна са краљем Твртком (тада носио титулу краља свих Србa), али то Бећировић намерно прећуткује.

 

У исто време, председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се Српска креће у оквиру Дејтонског мировног споразума, а да би волела да се створе конкретни услови за независност.

 Додик је током разговора са делегацијом новинара из Израела нагласио да је Српска била формирана као држава пре потписивања Дејтонског мировног споразума и да је своју државност унела у тај споразум.

 На питање новинара из Израела о независности и односима са Србијом, Додик је рекао да би Република Српска у случају прилике да одлучује између независности и припајања Србији сигурно изабрала независност уз уговорни однос са Србијом.

 Он је нагласио да је Српска у уговорном односу у БиХ у који је ушла јер је напросто био такав историјски моменат, те да на други начин није могла наставити своју егзистенцију.

 „Дејтонски споразум нам је дао одређени оквир којим смо били задовољни, међутим, међународна заједница је снажно девастирала тај споразум и узела нам многа овлаштења“, рекао је Додик.

 Он је истакао да је у том погледу „веома јасно већинско расположење људи да ни тада ни сада Српска није за БиХ“.

 „Они нас на то терају међународним споразумом и ми смо што се тиче БиХ у потпуно нежељеном браку. Сви нежељени бракови трају с патњом, већина њих се заврши разводом, али неки и преживе на тај начин“, истакао је Додик.

 Приликом данашњег сусрета и разговора са новинарима из Израела који ових дана бораве у Српској, Додик је нагласио да је Република Српска захвална Израелу што ју је прихватио као партнера.

 „Нећемо оклевати да покажемо своју солидарност са вашом државом и вашим народом“, поручио је Додик.

 

(Србин.инфо, агенције)