Прочитај ми чланак

Зукорлић забранио учење веронауке !

0

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић изјавио је данас фатву којом је забранио похађање исламске веронауке у основним и средњим сколама у Србији код, како се тврди, некомпетентних и неовлашћених наставника.

У фатви (наредби) коју је, како се наводи донело Веће за фатве мешихата Исламске заједнице коју предводи Зукорлић, родитељи се обавезују да заштите своју децу тако што ће им учење веронауке омогућити у џамијама или мектебу.

„Харам – забрањено је похађање исламске веронауке код неовлашћених и некомпетентних наставника, јер је супротно исламским прописима, циљевима и интересима ислама, Исламске заједнице и муслимана“, наводи се у саопштењу мешихата достављеном медијима.

Додаје се да је фаз, односно обавеза сваког родитеља да заштити своје дете од похађања веронауке.

У саопштењу се наводи и да директори и наставници који врше притисак на ученике ради похађања такве веронауке чине зло, чим се сврставају у непријатеље ислама, Исламске заједнице и муслимана.

Указује се да је наредба донета зато што су Министарство вера, односно Комисија за односе са верским заједницама и Министарство просвете у потпуности занемарили предложену листу вероучитеља мешихата Исламске заједнице и из процеса извођења верске наставе искључили готово све вероучитеље те верске заједнице.

Указује се и да је оно што је за ову школску годину понуђено као исламска веронаука заправо „кривоверство“ и „покушај васпитавања деце да робују Београду и његовим режимима“.

Истиче се и да је фатва донета на основу шеријата и устава Исламске заједнице у Србији.

Реч је, наиме, о још једном у низу сукоба око веронауке и списка учитеља који деци предају исламску веронауку између Зукорлићевог мешихата, односно Исламске заједнице у Србији и Исламске заједнице Србије, на чијем челу реис ул улема Адем Зилкић.

Потпредседник Зукорлићевог мешихата Решад Плојовић тврди да је са списка искључен 21 вероучитељ тог мешихата, оценивши то као „наставак обрачуна“ државе Србије са наставницима исламске веронауке.

Зилкић, који је, иначе, члан владине Комисије за веронауку, изјавио је јуче да се не ради ни о каквом обрачуну, већ да се ти вероучитељи ове године нису ни пријавили да буду наставници.

У Србији постоје две исламске заједнице које се међусобно не признају, а Зукорлићев мешихат је организационо везан за Исламску заједницу у БиХ и реис ул улему Мустафу Церића признаје за јединог поглавара.

 

( Танјуг )