• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Жути десант на „Политику“ и „Новости“: Душан Петровић преко финансијера купује српске новине!
Прочитај ми чланак

Жути десант на „Политику“ и „Новости“: Душан Петровић преко финансијера купује српске новине!

0

Жути "карцином" користи чињеницу да још није формирана нова Влада, како би се на брзину ширио, мешетарио и створио још већи монопол на српској медијској сцени.

 

Душан Петровић је од јуче, заједно са имућним бизнисменом Мирославом Богићевићем, постао власник дневног листа Политика! Челници Демократске странке су покушали да преко ноћи купе и Вечерње новости, али им то у последњем моменту (одбијањем пререгистрације) није омогућено.

 

Компанија "Ист медија груп", регистрована у Русији, од јуче је нови власник 50 одсто компаније "Политика новине и Магазини". Свој удео у компанији продао немачки ВАЦ. Имућни бизнисмен Мирослав Богићевић, један је од финансијера ДС-а, повезан са "Ист медија групом", саопштио је УНС.

 

Нови власник 50 одсто компаније "Политика новине и Магазини" (ПНМ) је компанија "Ист медија груп" је регистрована у Москви. Власник преосталих 50 одсто и даље је "Политика – Акционарско друштво за новинско-издавачку и графичку делатност".

 

Немачки ВАЦ је почетком априла понудио држави да откупи њихових 50 одсто власништва у Политици за износ од 4,7 милиона евра уз преузимање "одређених обавеза" које нису биле прецизиране.

 

ВАЦ је још пре две године најавио повлачење из југоисточне Европе, а до сада су већ продали своје компаније у Македонији и Бугарској.

 

Поводом продаје "Политике" огласило се Удружење новинара Србије наводећи да је запрепашћено сазнањем да је најстарији дневни лист у Србији "кришом и преко ноћи променио власника".

 

"Иза леђа јавности, удео немачког ВАЦ-а у власништву 'Политике' од педесет посто продат је до сада потпуно непознатој фирми 'Ист медија груп' са седиштем у Москви, чији је директор извесни Урош Стефановић", наводи се у саопштењу УНС-а.

 

УНС наводи да је "Политика" важна српска институција о чијој судбини је држава преузимала бригу и на тај начин што је задржала половину власништва, "златну акцију" у уређивачким и издавачким пословима и право прече куповине у случају продаје ВАЦ-овог дела.

 

У том удружењу захтевају да одлазећа Влада Србије, премијер Мирко Цветковић и министар културе Предраг Марковић, као и заменик премијера Ивица Дачић, подробно обавесте јавност о свим околностима те, како кажу, скандалозне трансакције.

 

Према сазнању УНС-а, имућни бизнисмен Мирослав Богићевић, један од финансијера Демократске странке, повезан је са Ист медија групом, а месецима је наговештавано да ће управо он финансирати куповину "Политике", посредством "Курира" или на други начин.

 

УНС тражи да Цветковић, Марковић и Дачић хитно одговоре да ли су утврдили ко је коначни власник "Ист медија групе" и одакле потиче новац за ову куповину.

 

Из тог удружења подсећају и нову власт да се коалиционим споразумом обавезала да ће "у потпуности обезбедити јавност и транспарентност власничке структуре у медијима".

 

СНС: Скандалозна одлука о продаји

 

Српска напредна странка саопштила је иза одлуке да "Политика" промени власника стоји покушај Демократске странке да "угуши медијску слободу". СНС је оценила да је "скандалозно и срамотно то што је најстарија новинска кућа у Србији 'Политика' преко ноћи, без ичијег знања, нетранспарентно, променила власника".

 

"СНС пита да ли иза те закулисне радње стоје Мирослав Богићевић и Душан Петровић или можда Божидар Ђелић, као и да ли ДС мисли да све новине у Србији, попут 'Блица', треба да буду њено партијско гласило", пише у саопштењу напредњака.

 

С.С.