Прочитај ми чланак

Динкић: Прошла влада сакрила више милијарде евра дуга

0

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да је јавни дуг на крају године био 50 одсто бруто домаћег производа, а не у границама, како је претходна влада објавила.

„Милијарду и 200 милиона евра, односно 135 милијарди динара дуга који је направљен је сакривено, а народу је приказано да није пробијена граница јавног дуга од 45 одсто”, рекао је Динкић за телевизију Б92.

Динкић је рекао да је дошао до тих сазнања јер је тражио да се уради анализа да би се утврдило „како је могуће да јавни дуг са 45 одсто БДП нарасте на 56 одсто за мање од годину дана”.

„Увидео сам да дуг није ни био 46 одсто за Нову годину него су слагали, био је 50 одсто, и нарастао на 56 одсто како је и указао Фискални савет”, рекао је Динкић.

Према његовим речима неки људи из Демократске странке и тадашњи премијер Мирко Цветковић су лагали јавност, а нису тада били критковани, због чега је према његовој оцени „бесан” премијер Ивица Дачић.

Динкић је рекао да о томе нико није знао јер подаци нису објављени у јавности.

„Не знам да ли је то наредио Мирко Цветковић или је неко наредио њему”, рекао је Динкић.

Упитан како је могуће да други министри нису знали за то Динкић је рекао да свако одговара за свој ресор.

Динкић је поновио и да ће послушати препоруку Фискалног савета и да ће до следеће године минус у каси додатно смањити на 3,5 одсто.

 

( Бета )