Прочитај ми чланак

Вучић спреман да обори владу већ у новембру

0

Александар Вучић, председник СНС, тражи од Ивице Дачића, лидера СПС, да до почетка новембра, када ће бити одржан Главни одбор СНС, поништи коалиције са ДС у Смедеревској Паланци, Лесковцу, Сомбору и другим градовима где је било договорено формирање власти са напредњацима или ће поставити питање владајуће коалиције на републичком нивоу, сазнаје „Блиц” у врху напредњака.

Пољуљано поверење: Ивица Дачић и Александар Вучић
Практично, Влада би могла у том случају да падне и пре него што је стигла до 100. дана функционисања.

Вучић је јуче требало да разговара са Дачићем и том приликом је намеравао да тражи фер третман када је реч о коалицијама на општинском нивоу или коалиције неће бити ни на републичком нивоу.

– СНС је могао са ДС да направи власт у свакој другој општини у Србији, али се то није догодило, сем у Книћу где је власт прављена пре формирања Владе. С друге стране, социјалисти то не поштују. Ћутимо на њихов договор са ДС у Београду, али ово што се догађа широм Србије је превршило сваку меру. У Лесковцу имамо највише гласова, као и у десетинама општина широм Србије. Шта нас спречава да ми направимо договор са ДС – каже за „Блиц” извор из врха СНС.

Напредњаци сматрају да ово нису изоловани случајеви јер је, према њиховим информацијама, акцију смене власти у Смедеревској Паланци у име социјалиста водио потпредседник СПС Бранко Ружић. Од њега јуче нисмо могли да добијемо коментар.

Одлука СПС да са УРС, а у сарадњи са демократама, сруше власт СНС у Смедеревској Паланци, пољуљала је односе Вучића и Дачића.

Криза поверења између СПС и СНС постоји од формирања владајуће коалиције. Вучић сматра да због социјалиста не може да се обрачунава с криминалом.

Он је тражио проверу пословања предузећа на чијем челу су кадрови из СПС (Србијагас и Галеника), а изјавио је и да су „Дачић и Мркоњић незадовољни његовим радом”.

Лидер СНС је чак најављивао да тражи подршку Томислава Николића и Ивице Дачића да ухапси једног министра из садашње владе.

Лидер социјалиста, тврде упућени, није био одушевљен чињеницом да је на састанак са полицијом поводом привођења Дулића био позван само Вучић, а не и он. Дачић је то видео као покушај Вучића да преузме контролу над сектором којим Дачић  руководи.

 

(