Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Да се оно у Поточарима догодило мом госту – залетео бих се да га браним

0

610304_aleksandar-vucic040415ras-foto-aleksandar-dimitrijevic33_f

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је данас да је време да се превазиђе тежак догађај из Поточара и да ће зато упутити позив члановима председништва БиХ да дођу у Србију, јер је разговор најважнији за мир и стабилност.

„Желим и уложићу огромну енергију да наставимо да радимо и сарађујемо и да страсти из прошлости остављамо по страни“ рекао је Вучић новинарима у Београду.

Он је додао да ништа није важније од разговора, јер мора су мир и стабилност у региону предуслов за бољу економију и животни стандард.

„Видим да полако, али сигурно разум побеђује на свим странама и људи разумеју шта су грешке сваког од нас“, рекао је Вучић.

Упитан – шта је била грешка члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића – Вучић је рекао да га је управо Изетбеговић позвао да дође у Сребреницу и гарантовао му безбедност, а да се није ни руковао са њим.

„Не говорим о кривично-правним последицама, већ о људским гестовима, ово прво ме не занима, јер је то посао надлежних органа БиХ“ – додао је.

На питање – да ли очекује ефикасну истрагу – Вучић је навео да се као председник владе томе нада, а да као човек није сигуран.

Он је додао и да не жели да улази у даљу истрагу тог догађаја и истакао да таква ситуација не би могла да се догоди ниједном госту у Србији и указао да ће гости из БИХ бити дочекани са хлебом и сољу и да их нико неће ни погледати попреко, а камоли угрозити.

„Да се онако нешто десило мом госту, ја бих се залетео да га браним“, рекао је Вучић.

Он је оценио да су неусвајање резолуције у СБ УН као и догађаји у вези са Насером Орићем утицали на стварање атмосфере пред догађаје у Сребреници.

Вучић поносан што Србија „готово да нема граница“

КОМЕНТАРИШУЋИ подизање зида на граници с Мађарском, Александар Вучић је рекао да се Србија понаша пристојно и да не жели да квари односе с том земљом.

„Неки себе ограђују, а Србију не ограђују“, рекао је Вучић новинарима упитан да коментарише почетак подизања ограде на српско-мађарској граници како би се спречио илегални улазак миграната. Вучић је рекао да је Србија отворена земља у коју је свако добродошао.

„У Србији готово да нема граница. Србија је сигурна земља и за Немачку и за друге европске земље“, рекао је Вучић и истакао да су мигранти у Србији примљени на најбољи начин.

„Можете да се стидите увек само сопствених потеза, а не можете да се стидите туђих“, рекао је Вучић додајући да ће сутра или наредних дана посетити Прешево где ће обићи прихватни центар за мигранте у том граду.

Танјуг