Прочитај ми чланак

Вулин: Када Насер Орић буде одговарао за зло које је починио и побијени Срби ће наћи мир

0

aleksandar-vulin

СРЕБРЕНИЦА – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је данас да ће српске жртве, које су пре 23 године убиле муслиманске снаге под командом Насера Орића, наћи свој мир када Орић буде одговарао за зло које је починио.

Како је рекао Вулин, муслиманске снаге под командом Орића, користећи заштићену зону УН – Сребреницу, покушале су да затру Србе у Сребреници и средњем Подрињу.

„На данашњи дан заклали су 69 српских цивила. Убијени су на православни празник Петровдан, као што је Насер Орић са муслиманским јединицама убијао и на Божић и на Српску нову годину“, навео је Вулин у писаној изјави Танјугу.

Како каже, као и пре 23 године, када је користио заштиту УН, Насер Орић и данас користи заштиту дела међународне заједнице.

Пред очима света, сасвим равнодушног према српским жртвама, додао је министар, злочини над Србима остају без казне, а породице жртава без утехе у сазнању да је правда стигла злочинце.

„Свака година која прође без казне за убице је за породице побијених још једна година поновљеног убијања њихових најмилијих. Сви побијени Срби имају имена баш као што и комадант њихових убица има име. Када Насер Орић буде одговарао за зло које је починио и побијени Срби ће наћи мир“, истакао је Вулин.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу 1992. године, јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића упале су 12. јула у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини, убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тог дана у борби „прса у прса“ убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, а 22 су заробљена.

За ове, као и за многе друге злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Посмртни остаци 10 несталих Срба случајно су ексхумирани 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака. Идентификовани су и сахрањени годину дана касније, на Петровдан 2012. Посмртни остаци два нестала Србина пронађени су и сахрањени раније.

Извор: Танјуг