Прочитај ми чланак

Вацлав Клаус: Признање независности Космета није добро за развој Европе

0

 

Чешки председник Вацлав Клаус оценио је током редовног годишњег саветовања чешких амбасадора у Прагу, да садашњи развој у Европи не даје наду за добра решења, а међу осам трендова са озбиљним последицама по будућу Европу навео је и признање независности Космета.

 „Увек сам се борио против илузија о крају историје и новој европској нирвани. Садашњи развој који не даје наде за добра решења то показује више него јасно“, казао је Клаус у обраћању амбасадорима које у целини објављује на свом сајту председничка канцеларија.

 Чешки председник је издвојио осам главних трендова и појава које остављају или се тек могу очекивати озбиљне последице на међународној сцени, међу њима и то што је део земаља признао независност Космета.

 На првом месту, по његовој оцени, то је неспособност земаља Европске уније да рационално реагују на кризу и да зауставе продубљивање дефицита демократије у Унији.

Од међународних збивања Клаус је међу тих осам појава издвојио признање независности Космета и мере мађарског парламента које, како је казао, узнемирују целу Средњу Европу.

 Проблематично је према оцени чешког председника и то што дотације ЕУ деформишу европско и домаћа тржишта чланица а такође и чињеница да дарежљиви европски модел социјалне државе привлачи избеглице.

 Клаус је амбасадоре подсетио да је већ давно упозоравао и на проблеме које ће донети стварање шенгенског простора.

 

Извор ( Бета )