Прочитај ми чланак

Борко Стефановић, по налогу Тадића и Запада, све време радио против Србије

0

Демократска странка, њен председник Борис Тадић и бивши шеф београдског тима за преговоре с Приштином, Борислав Стефановић, очигледно жале што их је изборни пораз омео да дају још конкретнији и већи допринос утемељењу квази државе Косово. Тражећи још једну такву шансу, Борислав Стефановић посве искрено новом српском државном врху нуди да он и Демократска странка финализују разбијање територијалне целовитости Србије и у то име поручује:

 

Ми нећемо отежавати позицију власти у тешким и непопуларним корацима (?) који је очекују. Ако мене буду питали, ја ћу, наравно, бити на услузи својој земљи, као и цео ДС и нећу никада правити страначко питање око косовског питања”.

 

Стефановић је можда и искрен (?) кад каже да ће „он и цео ДС бити на услузи својој земљи”, али је то закаснело „родољубље” човека који је, по налогу Бориса Тадића и Запада, као шеф преговарачког тима Београда све време радио против Србије, коју именује као „своју земљу”!

 

Питамо Стефановића који то „тешки и непопуларни кораци” очекују нову српску власт, кад је и апсолутним политичким лаицима кристално јасно да је управо он, као потрчко Тадића, Брисела и Вашингтона, с невиђеном лакоћом и нескривеним задовољством, већ начинио те „тешке и непопуларне кораке”? Они су оличени у пристанку Тадићевог режима на успостављање границе и царине на административној линији између централне Србије и њене јужне покрајине, али и у пристајању да се косметским Србима наметну регистарске таблице, возачке и саобраћајне дозволе, личне карте и друга документа фантомске „републике Косово”, за чије је издавање неопходно „држављанство” Косова. Елем, косметски православци више нису Срби, него „Косовари”?!

 

Списак уговора, које је на штету Србије прихватио Тадићев изасланик Борислав Стефановић, је подужи и несумњиво интересантан за највише судске инстанце. Али, Стефановић, ипак, не преза да новим српским властима отворено сугерише да, у наставку преговора, једноставно игноришу катастрофалан положај косметских Срба и њихова очекивања да ће се актуелни државни врх изборити да не живе као „косовари” у „републици Косово”, већ као Срби у јужној српској покрајини : „Њихови бирачи, посебно са Косова”, каже Стефановић у изјави за медије, „очекују све супротно од онога што ће они да ураде и због тога не треба да се на то обазиру , већ на заједнички напор да не признамо Косово и не нарушимо Устав”.

 

Ако је мислио на Устав Републике Србије, Стефановић га је не само вишеструко нарушио, већ и буквално згазио, што све његове договоре с Приштином чини – ништавним!

 

Као одговор на Стефановићеву злонамерну тврдњу да косметски Срби од власти „очекују све супротно од онога што ће они да ураде”, СНВ северног КиМ поздравља први конкретан корак нових власти, који се огледа у иницијативи председника Николића да се у преговоре око Косова укључе и Уједињене нације, које су из преговарачког процеса искључене на захтев Бориса Тадића. Николићеву изјаву подржао је и амбасадор Русије у Србији Александар Конузин, који је исказао и спремност Руске федерације да се, на захтев Србије, укључи у преговоре о Косову и Метохији. Зашто Стефановић не помиње ову иницијативу председника Николића, није тешко наслутити.

 

(СНВ северног КиМ)