Прочитај ми чланак

Америка би опет да дисциплинује Србе

0

Амбасада САД да не држи лекције
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је непримерено да америчка амбасада у БиХ било коме држи лекције о питању унутрашње политике.

"Прошло је време када нам је америчка амбасада у БиХ могла држати предавања", казао је Додик наводећи да "БиХ институционално све више тоне и да је не може спасити ни декларација амбасаде САД".

У изјави новинарима у Рогољима код Градишке, Додик је навео да је у својој ранијој изјави да је "РС држава, а БиХ њен оков" говорио о ситуацији у БиХ и да ниједном речју није споменуо САД, пренела је Фена.

На те Додикове речи реаговала је амбасада САД-а у Сарајеву, истичући да су његове изјаве нетачне, контрапродуктивне и у супротности с Уставом БиХ и Дејтонским мировним споразумом.

Међутим, он је данас рекао да је "уверен да ово није став званичне америчке политике, већ појединаца из амбасаде".

Из амбасаде САД у БиХ је у петак саопштено да јавне изјаве које доводе у питање територијални интегритет и будућност БиХ не само да су неприхватљиве него су и у супротности са исказаним опредељењем Додика за европске интеграције БиХ.

"Устав БиХ је јасан: Босна и Херцеговина је јединствена држава са два ентитета и три конститутивна народа. Ентитети и њихова овлашсћења постоје као део унутарашње организације и структуре БиХ", подсетили су из амбасаде САД у Сарајеву.