Прочитај ми чланак

Александар Вулин: Кфор на путу да изгуби сваки легитимитет

0

Међународне снаге на Косову (Кфор) и даље држе у блокади алтернативне правце за теретни саобраћај на северу Косова, а према речима директора владине Канцеларије за КиМ Александра Вулина, то показује да је Кфор изашао из оквира свог мандата, због чега је, како је оценио, у озбиљној опасности да изгуби сваки легитимитет.

 

Мандат Кфора, како је казао Вулин у изјави Тањугу, је очување мира и безбедности на простору КиМ, а не блокада прелаза, „јер он нема никакву полицијску или параполицијску улогу“.

 

– Бојим се да то није случајно. Није случајно да се рад на исељавању последњег парчета српског сећања у Приштини поклопио са почетком техничких преговора – истакао је Вулин.

 

Према његовим речима, на тај начин се врши притисак на српску преговарачку страну и пре него што су преговори почели.

 

– Кфор је у озбиљној опасности да изгуби сваки легитимитет и оно мало поверења што је преостало код српског становништва. Уколико се буде инсистирало на оваквом понашању, то може изазвати последице које би поново, као пре тачно годину дана, гурнуле КиМ у неизвесност и озбиљне безбедносне ризике – објаснио је Вулин.

 

Он је оценио да овакав потез Кфора има за циљ „покушај да се Срби и на северу Косова, као и јужно од Ибра, застраше и да им се отежа живот“.

 

– Блокада Кфора, која није ничим изазвана већ је довела до несташице хране и лекова. Бојим се да ће изазвати и одређена поскупљења, учиниће живот много тежим – упозорио је Вулин.

 

Унмик је, по његовом мишљењу о таквој акцији Кфора морао да буде обавештен и то, како каже, „опет говори да је Кфор изашао из оквира свог мандата“.

 

– Унмик је једини овлашћен на простору КиМ, Резолуцијом 1244 и свим одлукама Савета безбедности УН, и он је најстарији политички орган на простору КиМ. У овој конкретној акцији, Кфор није консултовао Унмик, не случајно, јер, да јесте, одлука вероватно не би била донета, бар не овако брутална и без икаквог обавештења и упозорења – казао је Вулин.

 

Према његовим речима, Кфор је извршио блокаду у тренутку када више не постоји министарство, а Канцеларија Владе Србије за КиМ није формално изабрана.

 

– Да би држава могла да гарантује безбедност свима на простору КиМ у томе ће морати да има и подршку међународне заједнице, која неће смети да изазива инцидентне околности – оценио је Вулин.

 

Он је додао и да је Србија небројено пута доказала да јој је стало до мира и безбедности свих који живе на Косову и Метохији, а да Међународна заједница тек треба то да докаже, „јер је до сада на том испиту пала небројено пута“.

 

Члан општинског већа Лепосавића Бојана Јаковљевића изјавио је данас Тањугу да је блокада прелаза довела до првих несташица на северу Косова.

 

Кфор је, како је он објаснио, у недељу после подне, без најаве блокирао алтернативни пут од Рашке преко Тресаве ка Лепосавићу.

 

Јаковљевић је казао да је Кфор блокаду алтернативног правца успоставио не обавестивши ни Унмик, што су припадници УН, како тврди, критиковали на јучерашњем састанку представника општина и међународних организација.

 

Руководиоци општине Лепосавић и Косовска Митровица разговарали су јуче касно после подне са официром Кфора пуковником Адолфом Конрадом и од њега тражили објашњење за нову меру међународних снага.

 

– Иако нам је обећао да ће пренети наше ставове својим претпостављенима и дати објашњење за блокаду алтернативног правца, Кфор и даље блокира пут, а нама још нико ништа није објаснио“, рекао Јаковљевић Тањугу.

 

Он је објаснио да су представници општина севера Косова тражили да Кфор дозволи несметано кретање камиона којима се превози роба за трговинске радње.

 

Према његовим речима, грађани и даље блокирају магистрални пут између Руднице и административног прелаза Јариње за теретни саобраћај.

 

– Грађани блокирају тај пут, јер су свесни да ако та царина заживи на прелазу то значи нестанак Срба на Косову и зато немају други избор – објаснио је Јаковљевић.

 

(Танјуг)