Прочитај ми чланак

Шиптари на Космету, као Немци у Белгији

0

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће Савет за националну безбедност, чим буде комплетиран, одредити стратегију о Косову.

Затим ће је, како наводи Николић, понудити влади на усвајање, а потом и Народној скупштини.

У интервјуу за лист „Данас“, Николић је рекао да ће за секретара Савета за националну безбедност, чим то буде било могуће и у складу са законом, поставити министра одбране Александра Вучића, који ће имати канцеларију у Председништву Србије.

„Нема тајне у Србији, нити тајне дипломатије, посебно нема ништа тајно у ономе што господин Вучић и ја радимо. Све је пред очима јавности“, казао је Николић.

Он је рекао да „службе неће контролисати СНС (чији је Вучић в. д. председник), него Савет за националну безбедност којим председава председник Републике. „Сетите се како је то било до сада“, додао је Николић.

Према његовим речима, „нови ветрови“ су да шеф кабинета председника Републике није секретар Савета за националну безбедност и да више не води државу, него то ради председник.

„Ја тражим овлашћење и одговорност, не кријем се ни иза преговарача за Косово нити иза шефа кабинета, као ни иза Јане и Маре, него идем напред, као што сам то чинио целог живота“, казао је Николић.

На питање за какав се косовски консензус залаже, Николић је одговорио да то „зависи са ког се нивоа гледа“.

„Вучић је у праву, влада треба да има консензус о томе. Ја сам у праву, јер то после треба да иде у парламент. Ако има решења која се тичу промене Устава, онда грађани морају да имају консензус око тога. Све има своје степенице, а требало би да почиње од председника политичких странака“, рекао је Николић.

Он је додао да жели да о томе разговара „са свима који у скупштини имају своје представнике“ и да је чекао да се формира влада и да ступе на снагу закони о министарствима и службама безбедности како би могао да буде комплетиран Савет за националну безбедност.

„Око суштинских питања од националног интереса треба постићи консензус, зато што је изнад појединачних, страначких и сваких других“, рекао је Николић.

Према његовим речима, влада је дужна да спроводи постигнуте споразуме са Приштином и оне тачке споразума који су у складу са Уставом Србије и добри за Србију.

„Влада свакако нема обавезу, нити ће бити прозивана због тога што неће да споведе нешто о чему постоје различита тумачења. На пример, представљање Косова. Тачка око које се ломи Србија. Организатори скупова почињу да пишу само Косово са фуснотом, а ни у документима се више не појављује фуснота у којој се описује шта је Косово“, казао је Николић.

Он је подсетио да је Влада Србије, због тога, иако је прихватила споразум, одлучила да наши представници напусте сваки састанак на којем Косово није прописно обележено и да државне званичнике на то обавезује и резолуција Скупштине Србије из фебруара 2008, која им не дозвољава да седе заједно са званичницима сампроглашене косовске државе.

Николић је казао да нам зато требају УН и подршка, да прво рашчистимо шта смо договорили.

На питање шта као председник Србије нуди косовским Албанцима, који су према Уставу грађани Србије, без обзира што су једнострано прогласили независност, Николић је одговорио да је „понуда Резолуција 1244 СБ УН – суштинска аутономија“.

„Предложићу кад се будемо договорили да живе као Немци у Италији или Немци у Белгији. Без одлуке Немаца нема одлуке белгијског парламента. Зар је то мало? Зашто да буду држава, то је толико бесмислено. Неки су ми у Лондону рекли да на Олимпијади учествују Кина, Кинески Таипеј, Кинески Хонконг, ја сам им одговорио да, ако се приштинске институције пријаве као српско Косово, могу да учествују на Олимпијским играма“, казао је Николић.

Николић је истакао да је спреман „на све оно што је у складу са Уставом и законима или оним о чему би се изјаснили грађани на референдуму“.

„Било би бесмислено да сам спроводим неке своје идеје, али не бежим од тога да их изнесем у јавност“, додао је он.

Николић је навео да ће, кад министри по службеној дужности постану чланови Савета за националну безбедност, позвати их на разговор, али да жели да разговара и са представницима опозиције, САНУ, Цркве, значајнијим привредницима.

„Планирам да окупим представнике локалних самоуправа јужно од Ибра, хоћу са њима да разговарам зато што је њихов статус другачији од севера. Желим да Србија коначно заузме став шта жели“, рекао је Николић .

„Ако наставимо да се повлачимо из дана у дан пред независношћу КиМ и да прихватамо сваког дана понеки део оног што нисмо прихватали пре 15 дана, осећам да ће ‘песак да нам исцури кроз прсте’. Једног дана ћемо рећи да немамо више за шта да се боримо“, истакао је Николић.

Говорећи о односима са ЕУ, Николић је казао да има потпуно реалан однос према Унији, и да зна „колико нам је потребна и колико можемо да учинимо да јој се придружимо“.

„Сматрам да је Европа спремна за улазак Србије и очекујем да нам се не постављају додатни услови за добијање датума за отпочињање преговора“, рекао је Николић наводећи да не воли да и владу, којој је поверио мандат, неко прозива зато што је земља огрезла у криминал, мито и корупцију, што реформа правосуђа није извршена како треба или зато што су приватизације извршене само због тога што је требало да неки људи опљачкају Србију…

Николић је истакао да није „превелики оптимиста“ када је у питању почетак преговора са ЕУ.

„Знам колико нас обавеза још чека и уопште не мислим да је потребно да влада јури по сваку цену датум за отпочињање преговора, као што је претходна јурила статус кандидата, а да због тога препусти део суверенитета и надлежности Србије у руке привремених институција у Приштини, убеђена да то грађани Србије неће умети да сагледају“, казао је Николић.

На констартацију листа да је један од приоритета уласка у ЕУ регионална сарадња, и коју ће државу у окружењу прву посетити, Николић је одговорио да он није од оних који путују тек тако јер „нека корист за Србију из тога мора да проистекне“.

Он је подсетио да се у међувремену срео са званичницима Румуније, Бугарске, Македоније, БиХ и Турске, свим руководиоцима из Црне Горе… и да је „остала Хрватска“.

„Са господином Јосиповићем (Иво, председник Хравтске) ускоро треба да имам и званичан састанак. Чим и где год позове, ја ћу доћи“, рекао је Николић наводећи да су се срели недавно у Лондону.

„Поздравили смо и разменили шале на рачун тога како се ко понашао после избора. И он је свестан да трећи круг председничких избора у Србији не постоји“, казао је Николић.

На питање да ли очекује да Србију до краја године посети председник Русије Владимир Путин, Николић је одговорио: „Сигурно, можда ћу ја пре тога путовати у Русију“.

„Мој циљ је да посетим многе пријатељске земље, у интересу Србије и њених грађана и на истоку и на југу и на северу и на западу“, додао је председник Србије.

(Танјуг)