Прочитај ми чланак

Ако не смени Тадића, Ђилас уз Вучићеву помоћ цепа Демократску странку

0

Овог викенда почиње прва рунда жестоког обрачуна у жутом картелу. И поред тога што је поразом на председничким и парламентарним изборима већ био у нокдауну, Борис Тадић је у последњем моменту ипак одбио да се мирно повуче са врха Демократске странке и одлучио да започне немогућу мисију – борбу против медијског монополисте и једног од најбогатијих људи у Србији Драгана Ђиласа.

Тадићу не иде на руку ни чињеница да је Ђилас закопао ратне секире са „војвођанским кланом“ у ДС и склопио савез за Бојаном Пајтићем. На овај потез, Ђиласа и Пајтића је натерао управо Тадић својим чврстим одбијањем да не поднесе оставку, па су градоначелник Београда и први човек Војводине успели да се договоре и поделе плен унутар партије. Ђилас би тако постао председник, а Пајтић потпредседник ДС.

Било би велико изненађење уколико Тадићу, који је већ истрошени слуга Запада, пође за руком да добије већинску подршку чланова, али ако се то неким чудом и догоди, краљ демагогије и популизма Драган Ђилас има кеца у рукаву.

Тај кец зове се Александар Вучић, који ће Ђиласа на позицији градоначелника да остави макар до коначног расплета у Демократској странци, с обзиром на то да је победа у престоници „жутом менаџеру“ главни адут у обрачуну са Тадићем.

Уколико не успе да дође на чело ДС, Ђиласов „план б“ је оснивање сопствене партије, у коју ће одмах прећи преко 50 одсто посланика Демократске странке, па би ова нова политичка групација у старту постала и парламентарна. Подршку за овакав расплет, Ђилас ће имати од првог човека напредњака, с којим је још раније склопио тајни пакт, о чему је наш портал већ писао.

Цепање странке и могућност да ДС доживи судбину радикала (Томислав Николић и Александар Вучић су управо уз помоћ врха ДС, поцепали радикале и уз “посланике-прелетаче” ушли у парламент Србије) биће и додатни притисак на Тадића. Ипак, бивши председник западне колоније зване Србија је у позицији када нема шта да изгуби и нема други избор сем борбе.

Расплет у Демократској странци донеће један од следећа два исхода: или ће Драган Ђилас постати нови газда или ће доћи до поделе жутог картела на два дела. Први ће са Ђиласом на челу, уз жестоку подршку медија да сервира српском народу такву дозу популизма од које би се постидео чак и Богољуб Карић са све салатом. Други део странке би повео губитник Борис, с тим што би таква Демократска странка доживела „елдепеизацију“. Другим речима, другосрбијанска природа би отворено изашла на површину, а то је Борис „исприка Хашим Тачи“ Тадић, од када више није председник Србије, већ неколико пута показао.

Оно што је већ сигурно, прва жртва обрачуна у ДС је популарна „Горица Гајевић 2012“ – Јелена Триван. На каквој жутој, имагинарној планети живи ова госпођа, најбоље показује њено опроштајно писмо у којем подноси оставку на високу функцију у ДС. Јер, Триванова рони сузе што чланови ДС већ месецима доживљавају прогон и остају без посла!? Наравно, бившој потпредседници жутог картела ни најмање не смета што су претходних осам година посао (па чак и онај у паркинг сервису) могли да добију само кадрови ДС! И зато се у овој реченици Јелене екс-колаген Триван најбоље види шта је заправо предузеће на издисају звано Демократска странка…

Саша Суботичанин