Прочитај ми чланак

Црна Гора: На изборе излази и 6.000 мртвих

0

У Централном бирачком списку Црне Горе (ЦБС) налази се 6.000 особа са правом гласа, иако више нису међу живима, објавила је данас Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС). Мило Ђукановић ове критике одбацује и тврди да је то оправдање опозиције за пораз који им предстоји.

Део подгоричке штампе преноси наводе МАНС-а према којима ЦБС није усклађен са подацима Монстата са прошлогодишњег пописа становништва, а који се односе на популацију старију од 60 година.

МАНС је и претходних дана објавио податке о неправилностима у бирачкиом списку, па је установио да је преко 14.000 дупло уписаних бирача, те преко око 1.300 без матичног броја. Министарство за информационе технологије, надлежно за бирачки списак, раније је демантовало ове тврдње и оценило да је реч о „манипулацијама“.

Председник црногорске владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић изјавио је да је „узалудно“ коментарисати оптужбе опозиције о наводним неправилностима у бирачком списку.

Ђукановић, који је лидер предизборне коалиције ДПС, Социјалдемократске партије (СДП) и Либералне партије (ЛП), на трибини у Тузима код Подгорице оценио је да је то „стара прича“ опозиције пред изборе да би јој то послужило као оправдање за њен пораз на изборима.

Према најновијим подацима, у бирачком списку за парламентарне изборе заказане за 14. октобар, налази се нешто више од 512.000 уписаних грађана, око 14.000 више него на парламентарним изборима у марту 2009. године.

„Ђукановићи би да буду нова династија“

Лидер опозиционог савеза Нове српске демократије и Покрета за промјене Демократски фронт (ДФ) Миодраг Лекић је, на предизборној трибини у Никшићу, рекао да је огромна разлика између сиромашних и „касте богатих“ у Црној Гори. Према речима Лекића, породица Ђукановић у Црној Гори покушава да буде нова династија, али, како је навео, ван закона.

 

( Бета )