Прочитај ми чланак

Додик: Нећемо дати сагласност за гасовод из Хрватске према Зеници

0

milorad-dodik

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да РС неће дати сагласност за изградњу гасовода из Хрватске према Зеници.

„Нећемо дати сагласности за гасовод Брод – Зеница, јер се тиме Српска чини додатно зависном о гасу из неких других дестинација“, казао је Додик данас у Бањалуци.

Он је навео да ће РС и даље покушавати да се прикључи на постојећи гасовод код Зворника, те да ће настојати да преко Бијељине гради гасовод према Бањалуци, истичући да би прикључење на гасовод из Хрватске или неког другог правца „било пуно скупље“.

Додик је поручио да је доношење закона о гасу на нивоу БиХ неприхватљиво, јер би то представљало пренос ентитетских надлежности на државни ниво.

Председник РС тврди да БиХ нема никакву надлежност за енергију и да ће РС наћи начина да се супротстави доношењу тог закона, чији је крајњи циљ, како је навео, да гас у БиХ долази из Хрватске, а не из Србије.

„Оно што они желе јесте да руски гас не долази у Српску из Србије, него из Хрватске, и то је та прича о изградњи гасовода од Брода према Зеници“, нагласио је Додик.

Према његовим речима, „само наивни не виде о чему је реч“.

Додик каже да то потврђује и најављени долазак директора Енергетске заједнице југоисточне Европе који, како је навео, „верује у скупштинску већину у БиХ, која ће након осмогодишњег одбијања РС донети закон о гасу на нивоу БиХ“.

Додикова СНСД више није део скупштинске већине на државном нивоу.

Он је појаснио да је Европа зауставила „Јужни ток“ и сада овај регион жели да снабдева гасом преко „Северног тока“, како би га учинила зависним у снабдевању гасом и како би овладала овдашњим енергетским потенцијалом.

(Бета)