Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЗНАТЕ: Наим Бешири, НАТО лобиста, аутор је државне Националне стратегије за младе

0

naim-leo-besiri-nato-

У Србији је у последњих десетак година усвојено 106 разних стратегија. Мали је број оних које се у пуној мери примењују. Огроман је број случајева у којима су одредбе две или више стратегија у директној супротности.

Док у једној пише да треба ограничити задуживање и да спољни дуг не сме да пређе одређене границе, у другој се препоручује чвршће повезивање са Међународним монетарним фондом и Светском банком. Док у једној пише да држава мора помоћи развој граничних подручја, изложених депопулацији и са смањеном привредном активношћу, у другој се наводи како треба подстицати отварање зона слободне трговине дуж Коридора Х, најразвијенијег дела земље.

Тако то изгледа када се посао да бирократама које су запошљавали Динкић и Ђелић. Наравно, уз препоруку западних амбасада. Јер, за рад у српским институцијама одавно је најбоља препорука постала волонтирање или стажирање у некој од западних НВО или сличних организација.

На нашу несрећу, са овим маниром је наставио и Вучић. Зато смо дошли у ситуацију да нам се у радној групи за израду Националне стратегије за младе за период 2015-2025. године налази и Наим Лео Бешири, челни човек Одбора за образовање младих. Ова опскурна организација је, иначе, позвала Хашима Тачија у Београд.

А млади Бешири је дугогодишњи стипендиста НАТО. Сада, можемо само нагађати на шта ће та стратегија личити. Не треба уопште да размиљамо у чијем ће интересу бити. Ако је за неку утеху, вероватно се ни она неће примењивати. Као ни десетине претходно усвојених.

Наим Лео Бешири

Фото: ooo.org.rs

Фото: ooo.org.rs

Током свог професионалног ангажовања, у последњих девет година, припремио је и организовао више од двадесет програма, са буџетима од 10.000$ до 200.000$, укључујући више од стотину домац́их и међународних догађаја, студијских посета и тренинга за менаџере пројеката, припаднике академске заједнице и студенте у вези са евро-атлантским интеграцијама, људским правима, јавној одговорности и демократизацији.

Şтекао је диплому политичких наука и студија иновације знања на пољу европских интеграција на Универзитету у Београду. Године 2008. студирао је међународне односе и савремене проблеме влада и политика на универзитету у Ослу. Студирао је и на Европском колеџу у Брижу, у Белгији, на програму Европске политичке и административне студије.

Каријеру је започео у Хелсиншком одбору за људска права у Србији на програму образовања за људска права 2005. године. Током рада у Одбору био је на стажу у Норвешком хелсиншком одбору у Ослу, Норвешка. У 2010. био је запослен у Мисији ОЕБС-а у Србији у Одељењу за демократизацију на програму једнаких могуц́ности.

У 2011. је постао координатор програма у Центру за евро-атлантске студије где је управљао програмима борбе против корупције и анализе кршења људских права припадника Војске Србије. Током 2012. био је ангажован у Агенцији за борбу против корупције на посматрању спровођења избора и изради планова интегритета.

Добитник је бројних стипендија укључујуц́и стипендију универзитета у Ослу, Нансен мировне академије у Лилехамеру 2008, Фонда за отворено друштво у 2011, Европског колеџа и француске Владе у 2012. Аутор је и уредник неколико брошура о ЕУ. Већ пет година предаје увод у ЕУ и НАТО за студенте у Србији и региону. Тренутно је ангажован на позицији извршног директора у Омладинском одбору за образовање.

Стручне области: Управљање пројектним циклусом, евро-атлантске интеграције, образовање за људска права, јавне одговорности. Говори енглески, француски и шпански.

Извор: fsksrb.ru, ooo.org.rs